Jos on sellainen tunne, että et ole juuri kirjoja avannut tämän lukukauden aikana, mutta tenttiä pukkaa, tässä on muutama vinkki, jolla laitat lukemisen ruotuun!

10 vinkkiä tenttien selättämiseen

Lukuvuoden alussa on yleensä hyvät aikeet tehdä lukusuunnitelma jokaiselle kurssille ja noudattaa sitä säntillisesti, jotta tenttiin lukeminen ei jää viime tippaan. Hyvistä aikeista huolimatta käy usein niin, että ahdamme kurssikirjan ja muun materiaalin stressaantuneina pari, kolme päivää ennen tenttiä tai pahimmillaan tenttiä edeltävänä yönä. Kokosimme alle 10 hyvää vinkkiä välttää viime hetken paniikkipänttääminen ja pitäytyä niissä hyvissä aikeissa. Lukaise läpi ja ota ainakin pari vinkkiä kokeiluun, ennen kuin tenttikausi on taas edessä!

10 vinkkiä tentteihin ja opiskeluun: 

1. Käytä sisällysluetteloa

Ennen kuin käyt päätä pahkaa kurssikirjan kimppuun, lue sisällysluettelo huolellisesti läpi. Sisällysluettelosta saat kokonaiskuvan kirjan sisällöstä ja siitä, miten kerronta kulkee aiheesta toiseen. Jos jo sisällysluettelon perusteella näyttää, ettei järjestys käy sinulle järkeen, tee itsellesi uusi järjestys, jotta kokonaisuus tulee luettua sinulle mielekkäässä järjestyksessä. Katso luettelosta, kuinka pitkä kukin kappale on ja arvioi realistisesti kuinka paljon pystyt lukemaan (ja painamaan mieleen!) päivässä. Kun alat luku-urakkasi, älä ohita olankohautuksella johdanto- ja lopetuskappaleita! Johdantokappaleet antavat sinulle kokonaiskuvan jokaisen luvun aiheesta ja siitä, mitä opit, kun luet kappaleen. Lopetuskappaleet tiivistävät usein juuri läpikammatun aiheen muutamalla lauseella - näistä kappaleista saat todennäköisesti apua, kun etsit muistiinpanoihin muutamaa ydinajatusta lukemastasi kappaleesta. 

2. Hyödynnä verkostoasi

Istu alas opiskelukavereiden kanssa, joilla on edessä sama tentti, ja keskustelkaa, mikä materiaalissa on helppo tai vaikeaa tai mitkä ovat teidän mielestänne kaikkein olennaisimmat asiat kurssimateriaalissa. Jos tiedät jonkun, joka on jo tenttinyt kyseisen kurssin, kysäise heiltä, miltä tentti tuntui ja mitä materiaalista kannattaisi erityisesti huomioida lukuvaiheessa. 

3. Keskity kokonaiskuvaan

Joskus saattaa vaikuttaa siltä, että luennoitsijat haluavat vastauksiinsa yksityiskohtia ja knoppitietoa materiaalista, mutta todellisuudessa he usein haluavat, että sinulla on hyvä yleiskuva ja ymmärrys aiheesta kokonaisuutena. Kun lähestyvä tentti hermostuttaa, on vaikea löytää luettavasta materiaalista ne tärkeimmät asiat ja helposti käy niin, että jokainen lause ja artikkeli alkaa tuntua keskeiseltä. Jos tuntuu, että et näe metsää puilta, käytä johdanto- ja lopetuskappaleita jälleen hyväksesi löytääksesi jokaisesta luvusta ne olennaisimmat seikat, ja rakenna sitten muistiinpanosi niiden mukaan. 

4. Tiedä, mihin valmistaudut

Luennoitsijoilla on usein vanhoja tenttikysymyksiä ja mallivastauksia, joita he näyttävät jo luennoilla tai voivat jakaa opiskelijoille ennen tenttiä. Jos ei, kysy niitä rohkeasti opettajaltasi/luennoitsijaltasi, kurssitovereiltasi tai niiltä, jotka ovat jo tentin suorittaneet. Kuka tietää, ehkäpä tuleva tenttikysymyksesi on ollut tentissä aiemminkin ja olet jo tenttiin valmistautuessasi päässyt "vastaamaan" siihen. Joka tapauksessa vanhat tenttikysymykset ja -vastaukset antavat sinulle yleiskuvan siitä, miten sinun tulee vastata ja millaista vastausta luennoitsijasi vaatii (kysyykö hän usein yksityiskohtia vai pyytääkö hän keskustelemaan yleisemmin). 

5. Tee lista tärkeimmistä aiheista

Kirjan plärääminen paniikissa juuri ennen tenttiä ei auta sinua muistamaan koemateriaalia. Hyvät ja ytimekkäät kertausmuistiinpanot sen sijaan auttavat hädän hetkellä. Tee lukuvaiheessa lista tärkeimmistä aiheista jokaisessa kirjassa/artikkelissa ja lue läpi nämä listat ennen tenttiin menoa. Tämän listan tarkoitus on palauttaa lukemasi kappaleet mieleesi, kun istut tentissä, ei tarjota uutta tietoa tai yksityiskohtia materiaalista juuri ennen h-hetkeä. 

6. Tee visuaaliset muistiinpanot

Visuaaliset muistiinpanot eivät ole kaikkien juttu, mutta jos et ole koskaan kokeillut tai jo tiedät, että muistat asiat paremmin kuvista ja muodoista, istuhan alas ja tee itsellesi visuaaliset muistiinpanot! Ajatuskarttojen tekeminen materiaalisi avainsanoista ja tärkeimmistä aiheista saattaa auttaa sinua saamaan aiheesta paremman yleiskuvan kuin pelkästään samojen asioiden kirjoittaminen muistiinpanoiksi. Värikoodaaminen on myöskin hyvä ajatus - näin saat eri aihealueet selkeästi erottumaan muistiinpanoissa ja ne painuvat myös väreinä mieleesi.  

7. Muistuta itseäsi: tentti menee hyvin

Juuri ennen tenttiä jännittää, mutta koeta olla antamatta paniikille valtaa - pääset kyllä läpi. Älä käytä aikaasi ja energiaasi murehtimiseen siitä, ettet aloittanut lukemaan tenttiin aikaisemmin. Et voi vaikuttaa siihen enää, joten keskity mieluummin siihen, miten olet valmistautunut ja miten käytät jäljellä olevan opiskeluajan parhaiten hyödyksi. 

8. Pidä tenttijännitys aisoissa

Kun saavut kokeeseen tai tenttiin, olet todennäköisesti tehnyt töitä kovasti viimeisen 24 tunnin aikana, ja pidempäänkin. Kun istut alas, hengitä syvään, lue kysymykset pikaisesti läpi ja ota ensimmäiseksi käsittelyyn se, josta sinulla oli varmin ja luottavaisin olo. Kirjoita ylös lista siitä, mitä muistat tästä aiheesta ja rakenna vastauksesi tämän listan pohjalta. Ajatuksenjuoksusi on todennäköisesti melko vilkasta, mutta yritä pitää stressi aisoissa vastaustesi huolellisella suunnitelulla, ja anna muistisi tehdä töitä rauhassa omaan tahtiin. 

9. Hellitä viimeisenä päivänä ennen tenttiä

Viimehetken paniikkipänttäys on yleinen taktiikka opiskelijoiden kesken maailmanlaajuisesti, mutta se yleensä auttaa sinut läpi tentistä vain rimaa hipoen. Jotta et olisi tenttipäivänä väsynyt ja stressaantunut, varaa viimeinen päivä ennen tenttiä kevyempään muistiinpanojen kertaamiseen. Käy kävelyllä, syö ja nuku hyvin. Joillekin toimii parhaiten se, että viimeisenä päivänä tenttiä ei edes koske tenttimateriaaliin, vaan keskittyy rentoutumiseen ja rauhoittumiseen - ehkä tämä toimii sinullekin? Muistin on hyvä antaa myös levähtää lukemisen lomassa, sillä niin asiat myös jäävät paremmin mieleen. Viimeisenä päivänä ennen tenttiä ei kuitenkaan kannata rentoutua lähtemällä kavereiden kanssa juhlimaan tai täyttämällä päätä jollain muulla muistettavalla asialla. Tällöin pääkoppa ei saa lepoa, vaan työskentelee edelleen, ja tenttipäivänä voi olla, että luettu kurssimateriaali on siirtynyt muistista muille maille. 

10. Anna mielen levätä

Tämä ei päde vain päivään ennen tenttiä, vaan koko lukuvuoteen ja opiskeluaikaan: muista rentoutua ja antaa mielen levätä. Toisille toimii urheiluharrastus, toisille leffailta, pitkä kävely, kyläily kaverin luona tai vain sängyssä makoilu ja kattoon tuijottaminen. Joka tapauksessa päivän opiskelurupeaman jälkeen on tärkeää ottaa aikaa rentoutumiseen ja antaa aivojen ajatella jotakin ihan muuta. Tämä ei vain auta pitämään stressitasot kurissa, vaan saa myös luetun ja opitun materiaalin painumaan mieleen paremmin. Äläkä unohda hyvän yöunen tärkeyttä! :)

 

)