ISIC listasi muutamia ajankäytön niksejä opiskelijoille, joiden avulla taklaat tehtävälistan helposti ja saat aikaan enemmän!
Kaikki tietävät kuinka vaikeaa on tasapainotella luentojen, koulujuttujen, sosiaalisen elämän (mikäs se olikaan?) ja riittävän unensaannin välillä. Loputon to do -lista saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä, sekä jatkuvat deadlinet stressaavat. Siksipä listasimme muutamia ajankäytön niksejä opiskelijoille, joiden avulla taklaat tehtävälistan helposti ja saat aikaan enemmän! Tässä ajanhallintavinkkejä opiskelijoille:
Ei, emme kirjaimellisesti kannusta syömään sammakkoa (yök!). "Eating that frog" -tekniikka viittaa taktiikkaan jolloin teet suuritöisimmän tai vaikeimman tehtäväsi ensimmäisenä aamulla. Kun sammakko on poissa päiväjärjestyksestä, loppupäivä sujuu kuin tanssi ja voit keskittyä mieluisempiin hommiin. Tämä tekniikka sopii sinulle erityisesti, jos sinulla on taipumusta prokrastinaatioon.
Kuvittele että sinulla olisi tahdonvoimaa keskittyä 25 minuutin ajan sataprosenttisesti yhteen asiaan. Pomodoro tekniikalla tehostat tuottavuuttasi huomattavasti. Aseta ajastin 25 minuutin ajaksi, jolloin et keskity mihinkään muuhun kuin käsillä olevaan tehtävään. Kun aika on kulunut, pidä viiden minuutin tauko ja toista. Pomodoro on kuin pikajuoksu aivoillesi ja saat aikaan enemmän! Kokeile tätä metodia, jos huomaat että keskittymiskykysi herpaantuu helposti.
Onko sinulla jokin homma joka hoitamisessa kestää maksimissaan 2 minuuttia? Tee se heti! Kahden minuutin sääntö estää pieniä tehtäviä kasaantumasta ja näinollen myös viemästä turhaa tilaa aivokapasiteetistasi. Pitäisikö sinun lähettää lyhyt sähköposti? Tee se. Astioita tiskipöydällä? Tiskaa ne. Nämä pienet onnistumiset pitävät tehtävälistasi lyhyempänä ja boostaavat tuottavuuttasi. Tätä taktiikkaa kokeiltuasi, huomaat, että 2 minuutin sääntö tekee minkä tahansa hommaan tarttumisesta helpompaa.
Simppeli, mutta tehokas tekniikka: valitse joka päivä yksi isompi työtehtävä, 3 keskikokoista hommaa, ja viisi pienempää joihin keskityt päivän aikana. Tämä auttaa sinua priorisoimaan ja varmistaa, ettet tunne olevasi ylivoimaisen loputtoman tehtävälistan edessä. Taklaa taskit yksitellen ja huomaa kuinka saat asioita aikaan!
Kenraali Dwight D. Eisenhowerilla oli taito priorisoida tehtäviä, ja voit tehdä samoin Eisenhowerin Matriisin avulla. Tämä on täydellinen menetelmä sinulle, joka teet useita päätöksiä päivittäin. Matriisissa tehtävät jaotellaan neljään kategoriaan:
David Allenin luoma GTD-menetelmä on kuin tuottavuuden ABC. Tee yksinkertaisesti tehtävälista kaikista asioista jotka pitää saada hoidettua, järjestä tehtävät kategorioittain, käy listasi läpi säännöllisesti ja .. tee ne! Tämän metodin avulla saat elämäsi järjestykseen, yksi tehtävä kerrallaan, oli kyse opiskeluista, harrastuksista, kotitöistä tai mistä tahansa hoidettavasta hommasta.
Oletko koskaan yrittänyt sovittaa suuria kiviä, pikkukiviä ja hiekkaa purkkiin? Suolakurkkupurkin teoria keskittyy suurien kivien (tärkeiden tehtävien) priorisoimiseen ensin, sitten pikkukivien (keskikokoisten tehtävien) sopimiseen ja lopulta antamalla hiekan (pienien tehtävien) täyttää tyhjät tilat. Tämä visuaalinen metafora auttaa sinua näkemään, että jos et priorisoi suuria asioita, niille ei ole myöhemmin tilaa! Tämä menetelmä toimii erityisen hyvin luoville ajattelijoille.
Unohda multitaskaus - kokoa sen sijaan työtehtäväsi. Ryhmittele samankaltaiset tehtävät yhteen ja käsittele ne erissä. Pitäisikö sinun tehdä tutkimustyötä? Varaa sille tietty aika kalenteristasi. Onko listallasi esseen kirjoittaminen? Varaa sille sopiva slotti. Kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan ja olet varannut tiettyjen tehtävien tekemiseen aikaa, voit olla varma että homma ainakin etenee, jollei tule kerralla tehdyksi. Kun varaat saman teeman tehtäville tietyn ajan, pysyt flow -tilassa, etkä tuhlaa arvokasta aikaa hyppimällä tehtävästä toiseen.
Ajanhallintavinkit voivat tehdä opiskelustasi huomattavasti helpompaa - nämä tekniikat tarjoavat työkaluja tuottavuuden työkalupakkiisi. Oikeiden metodien avulla et saa ainoastaan enemmän asioita aikaan, vaan sinulle vapautuu enemmän aikaa tehdä niitä asioita, joista oikeasti nautit. Ota siis ajanhallintasi haltuun valitsemalla itsellesi sopivat tekniikat ja saat aikaan enemmän!