Miten opiskelijaelämästä voisi tehdä kestävämpää? Lue ISIC:n vinkit kestävään opiskelijaelämään!
Kestävät elintavat ovat tulleet osaksi monen arkipäivää, ja ne ovat yhdistettävissä myös opiskelijaelämään yhtälailla. Yksittäiset ihmiset eivät voi kantaa määräänsä enempää vastuuta (isot yritykset ovat vastuussa suurimmasta osasta maapallomme ilmasto-ongelmista), mutta omilla elin- ja toimintatavoilla on vaikutusta. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia vinkkejä siitä, miten voit tehdä omasta opiskelijaelämästäsi hiukan kestävämpää.
Tästä ei ehkä tarvitse edes muistuttaa, mutta siirrä opintosi ja koulutyösi digitaaliseen muotoon. Paperin käytön vähentäminen on paitsi ekologista, myös tehokasta, sillä digitaalisessa muodossa tallennat tiedostosi siististi ja useampaan paikkaan, jolloin todennäköisyys sille, että hukkaat muistiinpanosi ja työsi on paljon pienempi kuin paperisten ratkaisujen kanssa. Jos sinulle e-kirja maistuu yhtä hyvin kuin fyysinen versio, nauti tenttikirjoistasi digitaalisessa muodossa. Muistiinpanot voi myös tehdä digitaaliseen muotoon ja tähän löytyykin läjäpäin ohjelmia ja sovelluksia. Kokeile esimerkiksi Evernotea, Microsofting OneNotea, Simplenotea tai Google Keepia. Jos kirjoittaminen ei ole sinulle paras tapa painaa juttuja mieleen, muistiinpanot voi tehdä myös visuaaliseen muotoon vaikkapa Milanotella tai ajatuskartan muotoon esimerkiksi Mindmeisterin avulla. Jos sinulle passelin muistiinpanosovelluksen löytäminen tuntuu hankalalta, tsekkaa College Info Geekin listaus parhaista opiskelijan muistiinpanosovelluksista.
Käyttämäsi digitaaliset palvelut voivat myös toimia kestävän elämäntavan ja kehityksen puolesta. Voit hyödyntää hakukonettasi ja tehdä hyvää jokaisella haulla, kun käytät esimerkiksi Tab for a causea tai Ecosiaa hakukoneenasi. Tab for a cause lahjoittaa mainoksista saamansa tulot erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin ja Ecosia puolestaan puiden istuttamiseen metsäkadosta kärsiville alueille.
Ehkä selkein ohje on luopua take-away -kahvista. Kokonaan ei tarvitse luopua, mutta tuo vastedes oma kuppi mukanasi, niin et käytä joka kerta kertakäyttöistä pahvimukia ja muovikantta. Monet kahvilat myös antavat kahvista alennuksen, kun tuot oman kuppisi: win-win! Oman kahvikupin lisäksi myös oma vesipullo on jokaisen opiskelijan perusvaruste.
Heitämme Suomessa myös ruokaan roskiin vuosittain noin 23kg/hlö. Tämä ei ole vain valtava määrä ruokaa vaan myös valtava määrä pakkauksia. Monet opiskelijat Suomessa nauttivat edullisesta opiskelijalounaasta, ja edulliseen, kotitekoiseen ruokaan kannattaa panostaa myös kotona. Ruoan tekeminen itse on usein huomattavasti edullisempaa, kuin valmisruoka, ja jos kokkaat suuremman annoksen kerralla, annoshinta putoaa ja samalla saat koko viikon pöperöt tehtyä kerralla. Jos vain säilytystila opiskelijakämpässä riittää, kuivamuona (makaroni, riisi, leseet yms.) kannattaa ostaa isompina annoksina, niin kilohinta pysyy matalana. Ruokahävikkiä voit vähentää myös tekemällä ostoksesi esimerkiksi Fiksuruoka.fi:ssa tai MatSmart.fi:ssa. Unwasted-sovelluksesta löydät tuotteita, jotka lähestyvät parasta ennen -päivää tai viimeistä käyttöpäivää. Jos kaipaat helpotusta ruoanlaittoon ja haluat hiukan hemmotella itseäsi, katso, josko vaikkapa ResQ appista löytyisi ravintola-annos jopa puoleen hintaan lähistöltäsi.
Erityisesti isoissa kaupungeissa on verrattain helppoa siirtyä kestävämpiin ratkaisuihin liikenteessä. Julkinen liikenne on monelle opiskelijalle kohtuuhintainen vaihtoehto, mutta myös pyörän selkään kannattaa hypätä. Sijoitus kunnon sadetakkiin ja polkupyörään säästää pitkän pennin liikennekuluissa ja -päästöissä ja saatpa samalla myös hiukan hyötyliikuntaa. Seuduilla, joilla välimatkat ovat pitkiä ja julkinen liikenne harvassa ja kallista, kimppakyyti on opiskelijan budjetille hyvä vaihtoehto, jos itseltä tai opiskelukaverilta löytyy auto alta.
Sen lisäksi, että muutat omia toimintatapojasi ja arkeasi kestävämpään suuntaan, kokemustesi ja tietosi jakaminen ystäviesi kanssa on isoimpia asioita, joita voit tehdä kestävämmän tulevaisuuden eteen. Jaa ystäviesi kanssa vinkkejä ja kokemuksiasi ja rohkaise heitä tekemään kestävämpiä valintoja omassa opiskelija-arjessaan. Ehkä voit myös osallistua koulusi kestävyysprojekteihin ja -aloitteisiin; jos koulusi ei vielä vedä mitään hanketta tai osallistu sellaiseen, mikset ottaisi asiaa esille opiskelijajärjestösi kanssa? Ole mukana kestävyysprojekteissa, pidä itsesi aktiivisena sosiaalisen median kanavissa, lue uutisia ja tutkimuksia aiheesta ja kaikkein tärkeintä: äänestä. Jos voit äänestää, äänestä kaikissa vaaleissa, joihin voit osallistua. Äänestäminen on yksi konkreettisimpia tapoja vaikuttaa kotikaupunkisi, maakuntasi, kotimaasi ja myös kansainvälisen tason asioihin.