Kotikansainvälisyys on mainio tapa toteuttaa ja ylläpitää omaa kansainvälisyyttä koti-Suomessa!
Kaipuu reissuun tai toiseen maahan opiskelemaan, asumaan tai työskentelemään voi aika ajoin äityä varsin sietämättömäksi. Kansainvälisyys ei aina edellytä toimintaa oman kotimaan ulkopuolella, vaan taitojaan, suhteitaan ja tietämystään voi ylläpitää täällä Suomessakin!
Mikä ihmeen kotikansainvälisyys?
Kotikansainvälisyys on helppo tapa tutustua toisiin kulttuureihin ja maailman menoon omasta kotimaastan käsin. Kotikansainvälisyys on terminä laaja, ja sen piiriin kuuluu esimerkiksi kielikasvatus, toiminta kansainvälisissä järjestöissä, kulttuuritapahtumiin osallistuminen ja järjestäminen tai vaikka kansainvälisten vieraiden majoittaminen. Lyhykäisyydessään: sinä valitset, mitä teet ja miten kansainvälisyys omassa elämässäsi näkyy. Oli juttusi sitten eri maiden ruokakulttuureihin tutustuminen kotikeittiössä kokkaillen, ulkomaalaisten elokuvien ahkera tapittaminen tai kielikerhon vetäminen, tärkeintä on, että toteutat kansainvälisyyttäsi sinulle sopivalla tavalla. Jos kuitenkin tuntuu, että kotikansainvälisyys on käsitteenä kauhean laaja, etkä oikein saa tekemisestä kiinni, tsekkaa muutamat vinkkimme alta, miten kotikansainvälisyys voisi tulla osaksi opiskelijan arkea!
Mitä voin tehdä?
Kansainvälinen tutkinto ja kieliopinnot kotimaassa
Koska kotikansainvälisyyden kirjo on laaja, tekemistä löytyy laidasta laitaan, osa pienemmässä, osa isommassa mittakaavassa. Yksi vaihtoehto viedä itseään kohti kansainvälistä opinto- ja urapolkua on hakea kansainväliseen koulutusohjelmaan suomalaisessa korkeakoulussa. Useat korkeakoulut, kuten esimerkiksi Aalto-yliopisto ja Haaga-Helia, tarjoavat kansainvälisiä kandi- ja maisteritason ohjelmia ja sivuainekokonaisuuksia. Kun teet koko tutkintosi englanniksi, parannat ja laajennat uramahdollisuuksiasi niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja lisäksi sinulla on paremmat valmiudet lähteä opiskelemaan vaikkapa jatkotutkintoa ulkomaille, kun olet jo tutustunut tutkintosi aikana alasi ammatti- tai akateemiseen englantiin. Nordic Master program -maisteriohjelma puolestaan on kansainvälinen maisteriohjelma, jonka aikana opiskelet vähintään 3 eri pohjoismaisessa yliopistossa. Nordic Master program on Opetushallituksen valvoma ja rahallisesti tukema ohjelma. Katso ohjelman opintoalat ja hakuajat täältä.
Vaikket suorittaisikaan kansainvälistä tutkintoa, lähes jokainen oppilaitos tarjoaa jonkinlaisia kieliopintoja. Aina kielenopiskelun ei tarvitse tähdätä siihen, että tulet kielen sujuvaksi taitajaksi, vaan mukana voi olla huumoria ja uteliaisuutta kieltä ja kulttuuria kohtaan. Muista, että jokaisen kielen opiskelu tarvitsee tuekseen myös tietoa ja kokemuksia kyseisen maan/kansan kulttuurista; kieltä ymmärtää kunnolla vasta, kun tietää, millaisessa ympäristössä ja kulttuurisessa todellisuudessa sitä puhutaan.
Tutor-toiminta omassa oppilaitoksessasi tai isäntäperheenä toimiminen
Jokaisesta oppilaitoksesta löytyy kansainvälisiä kerhoja ja yliopistoista ja ammattikorkeakouluista kansainvälisiä järjestöjä ja yhdistyksiä. Voit myös osallistua esim. tuutoritoimintaan omassa oppilaitoksessasi ja siten avustaa vaihto-opiskelijoita ja ulkomailta tulevia tutkinto-opiskelijoita tutustumaan Suomeen ja heidän uuteen oppilaitokseensa. Pääset käyttämään kielitaitojasi joko englanniksi tai muulla taitamallasi kielellä, ja lisäksi tutustut tietysti ihmisiin eri puolelta maailmaa ja saat uusia kavereita, joiden kanssa oleilu avaa sinulle heidän maansa tapoja ja kulttuuria.
Oletko koskaan ollut itse vaihto-oppilaana ulkomailla? Vaihto-oppilasperheellä on aina lähtemätön vaikutus vaihto-oppilaan elämään ja kokemukseen uudesta maasta. Isäntäperheenä toimiminen antaa myös sinulle ja perheellesi mahtavan tilaisuuden oppia toisen maan tavoista ja kulttuurista, ja saatattepa joutua pulahtamaan kielikylpyynkin oppiessanne ehkä vierasta kieltä tai opettaessanne suomea vieraskieliselle vaihtarillenne! Lisätietoa isäntäperheenä toimimisesta tarjoavat esimerkiksi AFS ja YFU.
Kansainväliset elimet, järjestöt, yhdistykset ja tapahtumat Suomessa
Uutiset ovat toki mainio tapa pysyä perässä maailman menosta, mutta mikäli kansainväliset asiat kiinnostavat tai sinulla on jokin tietty järjestö tai toimiala mielessäsi, kannattaa laittaa nämä toimijat seurantaan sosiaalisessa mediassa. Useat eri tahot järjestävät tapahtumia, joista tiedotetaan vain heidän omissa kanavissaan, jolloin saattaa käydä niin, että juuri sinua kiinnostava tapahtuma, luento tai messut menevät sivusuun! Seuraamalla myös esim. EU-komissiota ja parlamenttia sosiaalisessa mediassa saat myös ensikäden tietoa kansainvälisen politiikan tuulahduksista ja eurooppalaisiin vaikuttavista päätöksistä ja kehityskuluista.
Jos joku yksittäinen maa tai kulttuuri kiinnostaa, Suomesta löytyy läjäpäin seuroja ja yhdistyksiä, joista löydät varmasti samanmielisiä! Suomalais-Japanilainen Yhdistys, Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto ja Suomi-Saksa Yhdistysten liitto ovat vain muutamia esimerkkejä maakohtaisista seuroista, joita Suomessa toimii ympäri maata. Löydä omasi ja ota rohkeasti yhteyttä, jos seuran toiminta sinua kiinnostaa! Kansainvälisiä toimintakeskuksia löytyy myös eri puolilta Suomea. Kansainvälinen Turku, Tampereen kansainvälinen toimintakeskus ja Kulttuurikeskus Caisa Helsingissä järjestävät runsaasti erilaisia tapahtumia ja kursseja, jotka ovat avoimia kaikille.
Voit myös osallistua jonkin kansainvälisen järjestön toimintaan tai vapaaehtoistyöhön täällä kotimaassa; ei tarvitse lähteä kaukomaille ollakseen avuksi maailmalla! Punaisen ristin, Unicefin tai Greenpeacen toimintaan osallistuminen vaikuttaa maailmalla myös, vaikka toimintakenttäsi olisikin koti-Suomessa. Suomessa järjestetään myös runsaasti erilaisia kansainvälisiä festareita ja tapahtumia, kuten esimerkiksi Maailma Kylässä -festivaali tai Cinemaissi -elokuvafestivaali, joka keskittyy Latinalaisen Amerikan elokuvatuotantoon.