Palasitko kotiin maailmalta? Nappaa ISIC:n vinkit käänteisestä kulttuurishokista selviämiseen!
Kulttuurishokki yllättää jokaisen lähes siitä hetkestä alkaen, kun astuu kulkuvälineestä ulos uuden maan kamaralle. Myös kotiin palatessa voi kärsiä niin sanotusta käänteisestä kulttuurishokista, kun asiat kotimaassa tuntuvat reissun jälkeen vierailta, oudoilta ja vähän tylsiltäkin. Voi olla, että pelkällä laukun purkamisella, kuvien katselulla ja kevyellä rupatellulla ei kuitata monen kuukauden tai usean vuoden mittaisen ulkomaanjakson jälkeisiä tuntemuksia. Minkälaisia tunteita käänteiseen kulttuurishokkiin liittyy ja miten käänteisestä kulttuurishokista selviää? Varaudu käänteiseen kulttuurishokkiin ajoissa, niin osaat käsitellä sitä hyvin!
Kotiinpaluun aiheuttaman kulttuurishokin oireita:
Ulkopuolisuus: Tunnet itsesi ulkomaalaiseksi omassa kotimaassasi. Olet muuttunut, mutta sinusta tuntuu, että kotona mikään ei ole muuttunut. Kuitenkin mielessä kaihertaa tunne, että olet jäänyt paitsi joistakin pienistä muutoksista, kuten uusien tv-sarjojen ensimmäisistä jaksoista tai kaverin hiustenvärin muuttumisesta. Kavereita ja perhettä eivät loputtomasti kiinnosta sinun kokemuksesi ja reissukertomuksesi ja se tuntuu pahalta. Toisaalta, kun joku kysyy, millaista reissun päällä tai entisessä kotikaupungissasi oli, et oikein osaa kertoa mitään, vaan vastaat hieman epämääräisesti, että kokemus oli hieno. Tuntuu tyhjältä, kun kukaan kotimaassa ei pysty jakamaan kokemustasi tai muistojasi, koska he eivät ole olleet osa kokemustasi.
Muuttuneet kiinnostuksen kohteet ja asioiden tärkeysjärjestys: Varsinkin, jos olet viettänyt useamman kuukautta tai vuotta poissa kotimaastasi, saatat huomata, että omat kiinnostuksenkohteesi ovat muuttuneet paljonkin, eikä vanhojen kavereiden kanssa tunnu oikein löytyvän yhteistä säveltä tai jutunjuurta. Myös aiemmin arkiset asiat saattavat tuntua oudoilta: miksi kaupassa on 300 erilaista leikkelettä tarjolla, miksi kaikki odottavat, että valo vaihtuu vihreäksi kävelijöille? Kokemuksesi on pysyvästi muuttanut katsantokantaasi elämässä, ja saatat unelmoida eri asioita ja tavoitella eri päämääriä kuin ennen reissua.
Tylsistyminen ja surumielisyys: Ollessasi maailmalla jokainen päivä oli pienimuotoinen seikkailu. Jo yksin ruokakauppaan meneminen saattoi olla täynnä jännitystä, kun hyllyiltä löytyi hädin tuskin tuttuja tuotteita. Teit ja uskalsit asioita, joita et olisi koskaan kotimaassasi tehnyt. Opettelit kommunikoimaan vieraalla kielellä ja mahdollisesti tulit siinä niin sujuvaksi, että takeltelet kotiin palattuasi äidinkielesi kanssa. Palattuasi sinun on totuteltava taas uuteen päiväjärjestykseen, vaikka rutiinit olisivatkin tuttuja ajalta ennen reissua. Sinulla on "koti-ikävä" elämääsi maailmalla ja kotiisi, jonka juuri olet jättänyt taaksesi mahdollisesti pysyvästi. Arki kotimaassa ei tarjoa seikkailuja ja uusia tuttavuuksia joka päivä, ja se tuntuu puuduttavalta.
Reissussa koettuen seikkailujen jälkeen arki kotona voi tuntua lamaannuttavan tylsältä.
Miten taistella kotiinpaluun aiheuttamaa kulttuurishokkia vastaan?
Ylös, ulos ja lenkille! Pakota itsesi liikkeelle ja poistumaan asunnostasi paluun jälkeen. Kyllä, elämä ja rutiinit kotimaassa tuntuvat raastavan tylsiltä, mutta on omissa käsissäsi, onko elämäsi kotiinpaluun jälkeen tylsää vai ei. Seikkalujen kotimaassa ei tarvitse olla yhtä tajunnanräjäyttäviä kuin matkan päällä, mutta pelkkä kotoa poistuminen reippaalle kävelylle tai viikonloppureissu toiseen kaupunkiin tuovat kaivattua tekemistä arkielämään.
Järjestä itsellesi jotakin, mitä odottaa. Oli se sitten illanistujaiset, telttaretki, kaupunkiloma tai kaukomatka, on tärkeää kulttuurishokin lievittämiseksi kehitellä itselleen jotakin, jota odottaa. Vaikka seuraava etappi tai reissu olisi vuosien päässä, suunnittelu antaa sinulle tässä hetkessä pienen konkreettisen lupauksen, että joskus tapahtuu taas ja pääset ahmimaan uusia kokemuksia. Täten voit pahimpina tylsistyneisyyden ja ikävän hetkinä suunnitella tulevia huippuhetkiä ja saada niistä ajatuksen ja ilon aiheita.
Tulevan reissun suunnittelu, vaikka matkaan olisi vielä vuosia aikaa, vie ajatukset pois "koti-ikävästä" maailmalle.
Kokeile asioita, joita et ole ennen tehnyt. Uskalsit matkasi aikanakin kokeilla ja tehdä jos jonkinlaista uutta ja omituista. Miksi et lähtisi kokeilemaan jotakin uutta kotimaassakin? Lähde opiskelemaan kieltä, jota opettelit maailmalla, kokeile jousiammuntaa tai geokätköilyä, ilmoittaudu kokkikurssille tai sambaryhmään, mitä vain! Jos löysit maailmalta itsellesi uuden rakkaan harrastuksen, pidä se toki hengissä kotimaassakin.
Tarttuiko maailmalla mukaan rakas harrastus? Ota se haltuun kotimaassakin tai aloita kokonaan uusi harrastus.
Anna itsellesi aikaa kotiutua ja pidä yhteyttä maailmalla saatuihin ystäviin. Et sopeutunut kohdemaan kulttuuriinkaan yhdessä yössä, joten älä odota, että kotiinpaluu on tippaakaan helpompaa. Sopeutuminen vie aikansa, eikä sitä kannata kiirehtiä, ettei tuota itselleen ylimääräistä stressiä ja mielipahaa. Muista, että läheisesi ovat ikävöineet sinua ja ovat nyt saaneet luokseen muuttuneen ihmisen. Läheisesi voi olla vaikea ymmärtää sitä, miksi ja miten olet reissusi aikana muuttunut, koska he eivät ole kokeneet muutosta kanssasi. Anna myös läheisillesi aikaa sopeutua "uuteen sinuun". Kaipaat varmasti myös ystäviäsi maailmalla. He ikävöivät varmasti myös sinua ja monet heistä saattavat olla samassa tilanteessa kanssasi, joten pidä ihmeessä heihin yhteyttä, niin tuette toisianne uudessa tilanteessanne.
Anna itsellesi, läheisillesi ja ystävillesi aikaa sopeutua paluuseesi.
Merkitse ajatuksiasi muistiin. Päiväkirjan tai vaikka kirjeiden kirjoittaminen auttaa paitsi purkamaan tuntemuksiasi, myös käsittelemään niitä niin, että ne eivät vaikuta sinuun enää negatiivisella tavalla. Ymmärrät, miksi ja miten olet muuttunut matkasi aikana, ja mitä tämä muutos tarkoittaa elämäsi kannalta kotimaassa. Voipa päiväkirjan sivuille tallentua jokin yksittäinen ajatus, jonka avulla hoksaat, mitä haluat tehdä seuraavaksi, mitkä asiat ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä ja minkälaisiin tavoitteisiin haluat tulevaisuudessa pyrkiä.
Kun kulttuurishokki lopulta jossakin vaiheessa taittuu, olet toivottavasti osannut tuoda reissusi parhaat palat ja ajatukset osaksi elämääsi ja tavoitteitasi. Ehkä olet jo suunnitellut uutta matkaa tai muuttoa toiseen maahan. Kokemusta rikkaampana tiedät jo, että kulttuurishokki iskee aina uudelleen (mennessä ja tullessa!), eikä sitä voi koskaan aavistaa, miten pahana. Tiedät kuitenkin, että aika maailmalla on aina mahtava sijoitus itseesi ja omaan hyvinvointiisi, ja oikeat tyypit rinnalla koti kulkee aina maailmalla mukana.
Lähteet:
Women on the Road: Coping with Reverse Culture Shock
Top Universities: Reverse Culture Shock and How to Deal with It
Leaving Gringolandia: 6 Effective Tips for Kissing Reverse Culture Shock Goodbye
Verge Magazine: Turning Reverse Culture Shock into Positive Change