Ota kaikki irti LinkedInistä ja nappaa ISIC:in tärpit profiilin luomiseen!

Miksi opiskelijalla pitäisi olla LinkedIn?

Mitä hyötyä on LinkedIn profiilista ja kuinka saat siitä mahdollisimman paljon irti? Voiko LinkedInin kautta todella löytää työharjoittelupaikan, kesätyön tai vaikkapa unelmien duunin valmistuttuasi? Nykyään LinkedIn on varsin tärkeä työkalu etsiessäsi harjoittelua tai työpaikkaa, varsinkin jos olet kiinnostunut luomaan uraa ulkomailla. Rekrytoijat käyttävät kanavaa etenevissä määrin löytääkseen tulevaisuuden kykyjä ja LinkedIn onkin oiva paikka bongata potentiaalisia työmahdollisuuksia, kontakteja sekä luoda omaa henkilöbrändiäsi.

Sinun ei tietenkään ole oltava oman alasi asiantuntija, jotta voit käyttää alustaa, päinvastoin, hyvä LinkedIn profiili voi auttaa sinua urasi ensiaskeleissa. Seuraamalla sinua kiinnostavia yrityksiä, pysyt kärryillä alan viimeisimmistä trendeistä. Kontaktien kautta feediisi pomppaa myös tietoa ilmaisista webinaareista, työharjoittelumahdollisuuksista, opiskelijaduuneista ja muusta hyödyllisestä. Listasimme muutamia vinkkejä, joilla saat profiilisi minttiin ja jolla nappaat unelmiesi duunin tai harkkapaikan! 

Profiili

Varmista, että luot profiilisi kielellä, jolla haluat tulla löydetyksi. Voi olla fiksumpaa luoda profiili englanniksi, jos tähtäät ulkomaille. Vaikka tavoittelisitkin työtä Suomessa, englanninkielinen profiili saattaa silti olla hyödyksi, sillä palvelu on suunniteltu käytettävän englanniksi. Englanninkielinen profiili saattaa siksi tulla löydetyksi helpommin kuin suomenkielinen.

Otsikko

Kiinnitä huomiota erityisesti profiilisi otsikkoon, sekä tiivistelmään, sillä näillä luot ensivaikutelman profiilisi vierailijaan. Otsikko on ikään kuin käyntikorttisi. Ilmoita siinä vähintään tittelisi sekä nykyinen työnkuvasi, tai koulutuksesi jota parhaillaan opiskelet tai johon olet juuri valmistunut. Profiilisi otsikko voi näyttää esimerkiksi tältä:   

  • Customer Service Specialist at (työpaikkasi) 

  • Communications Intern at (työpaikkasi)  | Storyteller & social media enthusiast 

  • Sociology student at (yliopistosi) | Passion for sustainability and diversity

Tiivistelmä

Osio otsikon alapuolella, on tilaisuutesi tehdä profiilisi vierailijaan vaikutus. Kirjoita lyhyt, informatiivinen tiivistelmä, joka herättää vierailijan kiinnostuksen lukemaan pidemmälle. Kuten hyvässä työhakemuksessa, myös profiilisi tiivistelmässä saa näkyä persoonallisuutesi. Kerro nykyisestä työtilanteestasi, kiinnostuksen kohteistasi sekä taidoistasi käyttäen sanojen perusmuotoja, näin lisäät profiilisi näkyvyyttä, kun rekrytoijat sekä yritykset etsivät työntekijöitä käyttäen hakua. Mitä enemmän avainsanoja käytät, sitä paremmat mahdollisuudet profiilillasi on ilmestyä hakutuloksiin.   

 

Miksi opiskelijalla pitäisi olla LinkedIn?

Profiilikuva

Profiilikuva on ehdoton! Säännöt LinkedIn profiilikuvan suhteen ovat samat kuin CV:n kuvan kanssa. Älä siis välttämättä käytä samaa kuvaa kuin Instagramissa tai Tinderissä. Ammattimaisen vaikutelman antava kuva, sekä kansikuva joka erottuu joukosta, toimivat huomattavasti paremmin. Kansikuvana voit käyttää omaan alaasi liittyvää kuvaa tai esimerkiksi omiin taitoihisi sopivaa kuvaa. 

Koulutus ja työkokemus

LinkedIn profiili toimii samoin kuin CV. Listaa relevantti koulutuksesi, tärkeät kurssit sekä muu koulutus josta saattaa olla hyötyä etsiessäsi työtä tai harjoittelua. Varmista myös, että olet täyttänyt myös olennaisen työkokemuksesi, sekä työtehtävät ja/tai vastuualueesi kyseisessä työssä. Jokaisen kesäduunin listaaminen ei ole tarpeellista, mutta esimerkiksi aiemmat työharjoittelut tai vapaaehtoistyöt saattavat olla hyödyllisiä, jos ne ovat relevantteja, sekä erityisesti jos olet juuri valmistumassa, etkä ole ehtinyt vielä kerryttää kokemusta alalta. 

Kuvaile koulutustasi, sekä työkokemustasi alasi yleisimmillä termeillä, sillä nämä sanat ovat todennäköisesti hakutermejä, joilla useimmat yritykset ja rekrytoijat etsivät uusia kykyjä. Jos et ole varma, mitä sanoja valita, kurkkaa samalla alalla tai tavoittelemassasi positiossa työskentelevien profiileja inspiraatioksi. 

Taidot 

Lisää profiiliisi myös taitoja, tämä lisää mahdollisuuksiasi tulla löydetyksi LinkedInin kautta. Listaa oma erityisosaamisesi, josta arvelet olevan hyötyä työpaikkaa tai työharjoittelua etsiessäsi. Keskity enemmän henkilökohtaisiin, spesifeihin taitoihisi, sillä se kertoo työnantajalle enemmän, kuin Microsoft Wordin tai Excelin käyttötaidot. 

Miksi opiskelijalla pitäisi olla LinkedIn?

Suositukset

Päivitetty, kontaktilistan omaava sekä aktiivinen profiili herättää luottamusta. Suosittelijat ovatkin erinomainen tapa luoda hyvä vaikutelma itsestäsi työntekijänä. Voit pyytää lyhyitä suositteluja viestitse esimerkiksi kurssikavereiltasi, luennoitsijoiltasi, nykyisiltä tai entisiltä kollegoiltasi tai esihenkilöiltäsi. Muista kiittää suosittelijaa, ja ehkäpä kirjoittaa vastaava takaisin.   

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, varmista että yhteystietosi ovat ajantasalla, ja että profiilisi on julkinen! 

Verkostoituminen

LinkedIn on loistava työkalu verkostoitumiseen, ja kun profiilisi on kunnossa, voitkin alkaa rakentaa verkostoasi. Opiskelijakaverisi, opettajasi, kollegasi sekä työnantajasi ovat ehdottomasti lisäämisen arvoisia yhteksiä. Jos haluat lähettää pyynnön jollekin, jonka tapasit esimerkiksi tapahtumassa, kampuksella, työpaikkamessuilla, tai muualla, on parempi lähettää henkilölle pyyntö heti. Muilla somealustoilla, saattaa olla erikoista lähettää lähes tuntemattomalle seurauspyyntö, mutta LinkedInissä se on jopa suositeltavaa. Mitä nopeammin lähestyt heitä, sitä suuremmalla todenäköisyydellä he muistavat sinut. Verkostoituminen on yksi LinkedInin parhaista ominaisuuksista, sillä kuka tahansa kontaktilistallasi saattaa etsiä täydellistä roolia juuri sinulle! Vältä kuitenkin lähettämästä pyyntöjä useampaan kertaan, jos henkilö ei ole hyväksynyt pyyntöäsi, sitä on syytä kunnioittaa.  

Jos sinulla on mielessä yritys, jossa haluaisit työskennellä, tai olet bongannut täydellisen harjoittelupaikan, voit seurata yritystä LinkedInissä ja kommentoida heidän postauksiaan. On huomattavasti helpompi avata keskustelu näin, ja luoda yhteys johonkuhun, joka työskentelee jo kyseisessä yrityksessä. Voi olla myös hyödyllistä tutkia millaisella koulutuksella ja taustalla henkilö on päätynyt työskentelemään unelmaduunissasi. Voit myös lähestyä heitä viestillä, jossa kerrot olevasi kiinnostunut yrityksestä ja kyseisen henkilön työkokemuksesta. 

 

Miksi opiskelijalla pitäisi olla LinkedIn?

Nappaa täältä lisää vinkkejä, miten parannat työmahdollisuuksiasi opiskelujen aikana ja erotut rekrytoinnissa eduksesi hakuprosessissa. Varmista myös, että CV:si on kunnossa EnhanCV:n helpolla työkalulla. ISIC:illä saat Premium ominaisuudet käyttöösi veloituksetta! 

 

Lähteet: 

Why You Should Have a Student LinkedIn Account - YouTube

10 helppoa vinkkiä hyvään LinkedIn-profiiliin (atalent.fi)

LinkedIn-profiili auttaa uralla ja työnhaussa: näin pääset alkuun - Duunitori

)