Miten valita, mitä lähtisi opiskelemaan? Se on iso päätös, ja siksi olemme keränneet hiukan vinkkejä sinulle, joka suunnittelet opintoihin hakemista.
Opintoalan valinta voi tuntua pelottavalta ja elämää suuremmalta päätökseltä. Ja iso päätös se onkin; vietät joka tapauksessa joitakin vuosia elämästäsi ensin opiskellessasi kyseistä alaa ja mahdollisesti työllistyt samalle alalle myös. Intuitio on tällaisissa päätöksissä tärkeää, mutta koska kyseessä on iso askel elämässäsi, tiedonhankinta näyttelee myös roolia opiskelupaikan valinnassa. Usein päätöksenteossa auttaa, kun esität itsellesi muutamia määrittäviä kysymyksiä - vastausten perusteella näet toiveesi ja tavoitteesi selkeämmin ja päätöksen tekeminen opintoalasta helpottuu. Kokosimme alle muutamia kysymyksiä, jotka itselle kannattaa esittää, kun pohtii, minne ja mitä lähtisi opiskelemaan. Lukaise ne läpi - toivottavasti niistä on sinulle hyötyä!
1. Mitä haluan tehdä ja olla kun "kasvan isoksi?"
Sinulta varmaan kysyttiin tätä, kun olit lapsi, mutta olet nyt sellaisessa elämäsi vaiheessa, jossa voit todella alkaa ajatella tätä. Voi olla, että sinulla on ollut unelmatyö jo vuosia, mutta voi myös olla, että mietit tätä vakavasti ensimmäistä kertaa. Kysy itseltäsi, mitä haluat tehdä ja millainen ihminen haluat olla, kun olet suorittanut opinnot. Mikä on merkityksellistä ja tärkeää sinulle? Mikä ajaa sinua? Missä näet itsesi? Vaikka tämä saattaa tuntua lopulliselta päätökseltä, sen ei tarvitse olla. Sinulla on runsaasti aikaa selvittää, mitä haluat tehdä, ja muuttaa mieltäsi useita kertoja matkan varrella.
2. Milloin ja mitä tehdessä aika lentää?
Mikä kiinnostaa sinua ja miksi? Mitä tehdessä aika lentää ja mitkä asiat motivoivat sinua tekemään parhaasi? Kirjoita ylös ajatuksia siitä, mikä on sinulle mielekästä, kiinnostavaa ja mieluisaa puuhaa, jonka parissa jaksat istua ja työskennellä. Kun ajatuksia on kertynyt paperille tai vaikka puhelimen muistiinpanoihin, on helppo nähdä, onko kiinnostuksesi kohteilla jokin yhteinen tekijä, joka osoittaisi johonkin tiettyyn opintoalaan.
3. Kuinka kauan jaksan istua paikoillani?
Kuinka tärkeä fyysinen aktiivisuus on sinulle työpäivän aikana? Haluatko mieluummin istua näytön edessä vai haaveiletko tulevaisuudessa työpaikasta, jossa iso osa työstä tehdään ulkona? Tai ehkä jotain, jossa on vähän molempia? Jos sinulla ei ole aavistustakaan siitä, mikä haluat olla, käy läpi omia mieltymyksiäsi päivittäisissä työskentelytavoissa, sillä tämä voi antaa sinulle osviittaa siitä, mikä opintoala sinulle sopii.
4. Ketä ihailen ja kunnioita paljon?
Onko joku tyyppi, jota katsot ja ajattelet "Tuo henkilö on mahtava tyyppi" / "Toivon, että olisin yhtä hyvä kuin tämä henkilö tässä" / "Tällä henkilöllä on todella unelmatyö"? Kuinka tämä henkilö pääsi siihen työhön, missä hän on nyt, ja mitä sinun on tehtävä päästäksesi sinne? Tutustumalla sellaisen henkilön työ- ja opintohistoriaan, jota ihailet tai jonka työstä olet kiinnostunut voi auttaa sinua selvittämään, onko kyseessä myös jotain, mikä saattaisi kiinnostaa sinua ja myös kertoa, mitä sinun pitää tehdä saavuttaaksesi vastaavan työn tai aseman.
5. Olenko valmis tähän?
Olitpa sitten hakemassa opiskelemaan suoraan koulunpenkiltä tai viettämässä kolmatta välivuotta, tämä päätös on sinun ja yksin sinun. Saatat kaivata hieman vielä aikaa ajatella ja miettiä asiat halki, tai sitten tuntuu, että tarvitset neuvoja tai jopa jonkun miltei tekemään päätöksen puolestasi. Loppujen lopuksi päätöksentekoa ei voi sysätä jollekin toiselle, vaan päätöksen on tultava sinulta itseltäsi. Jos päätöksenteko ahdistaa, tässä on muutamia vinkkejä, jotka toivottavasti lievittävät stressiä:
Et voi koskaan täysin varmasti tietää, sopiiko jokin opintoala sinulle, ennen kuin olet kokeillut. Vanhemmat, ystävät ja muut läheiset haluavat varmasti vain sinun parastasi, mutta pidä mielessä, että kyseessä on sinun tulevaisuutesi ja siten sinun päätöksesi. Et ole yksin sen tunteen kanssa, että kaikki muut vaikuttavat tietävän täsmälleen, mitä he haluavat tehdä, kun oma tulevaisuutesi on vielä sumun peitossa.
Ota aikaa ja tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin. Hyödynnä opintoportaaleja ja oppilaitosten verkkosivuja, ja selaile niitä opintoaloja, jotka herättävät mielenkiintosi. Tee mielenkiintoa herättäneistä aloista lista ja lukaise se läpi parin päivän päästä - mitkä vaihtoehdoista tuntuvat vielä mielenkiintoisilta?
Tutki eri vaihtoehtoja huolella. Et taatusti halua menettää mahdollisuutta opiskella unelmiesi alaa vain sen takia, ettet tiennyt sitä voitavan opiskella ensinkään. Varaa aikaa ja tutki kaikki mahdollisuudet, jotka vain suinkin löydät. Eikö omaa opintoalaa tunnu millään löytyvän? Katso, josko voisit opiskella unelmiesi alaa ulkomailla - tutkintoa kun ei välttämättä tarvitse suorittaa Suomessa.
Lopuksi: älä unohda, että valinta, jonka teet nyt ei rajoita mahdollisuuksiasi myöhemmin elämässä. Voit aina rakentaa sen perustan varaan, jonka työstät nyt, eikä ole mikään outo juttu pyörtää päätös ja aloittaa alusta jonkin aivan toisen alan parissa.