Muuttamassa ulkomaille? ISIC:n muistilista auttaa alkuun!

Muutto uuteen maahan

Muutto uuteen maahan: huh, mikä ruljanssi! Mutta taatusti vaivan arvoinen, eikä niin hankala homma hoitaa, kun pitää pään kylmänä ja tehtävälistan kädessä (ja muistaa myös noudattaa sitä!). Kokosimme muutamia isompia aihealueita muistamista helpottamaan, ja tämän artikkelin lopusta löydät myös linkin kattavaan tehtävälistaan ulkomaille muuttoa varten.

Viisumi, passi ja muut tarvittavat dokumentit

Muutto uuteen maahan

EU-kansalaisena et tarvitse viisumia, kun muutat toiseen EU-maahan. Alle 3 kuukauden mittaisella ulkomaanjaksolla toisessa EU-maassa riittää, jos sinulla on voimassaoleva passi tai henkilötodistus. Jos oleskelet toisessa EU-maassa pitempään kuin 3 kuukautta, pitää sinun rekisteröityä asukkaaksi kohdemaassasi. Työnhakijalla, työntekijällä ja opiskelijalla on erilaisia oikeuksia ja velvolliksuuksia EU-maassa oleskelun suhteen; katso sinun tilanteeseesi liittyvät neuvot ja ohjeet Euroopan unionin sivuilta.

EU:n ulkopuolella ulkomaille muuttoon vaaditaan viisumi kohdemaahan. Viisumin tyyppi riippuu muuttosi syistä; opiskeluun ja työskentelyyn on useimmiten erilainen viisumi, jonka voimassaoloaika saattaa vaihdella. Viisumin hakeminen on hyvä aloittaa heti, kun saat varmuuden muutostasi ja kohteestasi. Monissa maissa viisumin haku- ja käsittelyprosessi voi kestää useita kuukausia, joten mitä aiemmin olet liikkeellä, sen parempi. Kohdemaasi suurlähetystö kotimaassasi osaa avustaa sinua viisumiin liittyvissä kysymyksissä ja hakuprosessissa.

Huolehdi myös, että passisi on voimassa riittävän pitkään. Lyhyilläkin oleskeluilla passin pitää olla voimassa monissa maissa vielä 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeenkin. Hae myös heti ulkomaille muuton varmistuttua kohdemaasi sosiaaliturvatunnusta/henkilönumeroa. Huomioi kuitenkin, että sosiaaliturvatunnus myönnetään usein vasta, kun sinulle on myönnetty viisumi.

Muistathan myös ottaa kopiot sekä fyysisessä että sähköisessä muodossa talteen sinulle itsellesi ja luotettavalle läheiselle kotona. Jos oikeat dokumenttisi, kuten passi, ulkomailla katoaa, sinulla on kopio tallessa ja voit sen avulla asioida kotimaasi edustustossa ulkomailla ja saada apua.

Asunto ja raha-asiat kohdemaassa

Muutto uuteen maahan

Asunnon etsiminen ja oman talouden miettiminen on niinikään syytä aloittaa hyvissä ajoin ennen muuttoa. Jos olet lähdössä opiskelemaan, ota yhteyttä vaikkapa oppilaitokseesi ja kysy, minkälaista opiskelija-asumista he järjestävät. Työharjoitteluun tai työsuhteeseen ulkomaille lähtevälle oiva kanava kysellä asumisesta kohteessa on tietysti oma työnantaja ja uudet työkaverit, jotka tuntevat paikallisen asuntokentän (ja sen sudenkuopat) jo valmiiksi.

Pankkiasiat liittyvät asumiseen monellakin tapaa. Monet yksityiset vuokranvälittäjät odottavat, että sinulla on paikallinen pankkiyhteys ja -tili, jonka kautta asioit. Suomalaiset kortit toimivat maailmalla melko hyvin, mutta esimerkiksi debit/credit-kortit aiheuttavat monille ulkomaisille automaateille ja kassapäätteille päänvaivaa. Jos oleskelet kohdemaassasi pidempään, kannattaa harkita paikallisen pankkitilin avaamista ja paikallisen pankkikortin käyttöönottoa. Varmista myös, miten saat siirrettyä kätevimmin ja edullisimmin rahaa Suomen ja kohdemaasi välillä, ja jos olet työsuhteessa ulkomailla, mille tilille palkkasi maksetaan ja missä valuutassa. Kohdemaan valuutan arvo suhteessa euroon on myös hyvä painaa tarkoin mieleen, jotta osaat ostoksia tehdessäsi suhteuttaa käyttämäsi rahamäärän, etkä tule käyttäneeksi liikaa rahaa.

Irtisano sopimukset kotimaassa

Kuntosalikortti, puhelinliittymä, sähkösopimus, nettiyhteys... Jos lähdet pitemmäksi aikaa pois Suomesta, nämä sopimukset on jätettävä katkolle. Jotkin kuukausittaiset kulut, kuten esimerkiksi Netflix, pelittävät ulkomaillakin, etenkin kun käytät VPN:ia. Vuokrasopimus täytyy tietysti purkaa, ellet löydä alivuokralaista Suomen asuntoosi poissaolosi ajaksi. Muista myös, että kaikki omaisuus, joka ei lähde mukanasi uuteen kotimaahasi täytyy saada joko varastoitua, myytyä tai annettua eteenpäin.

Posti ja verotus ulkomailla

Pidemmäksi aikaa ulkomaille muuttavan kannattaa kääntää posti esimerkiksi vanhempien osoitteeseen. Palkalliseen harjoitteluun tai työsuhteeseen ulkomaille lähtevän tulee huolehtia myös siitä, että verotus menee kohdallasi oikein, samoin opiskelijan, joka työskentelee opintojensa ohella uudessa kotimaassaan. Tarkempaa tietoa verotuksesta ulkomailla asuessasi saat Vero.fi-palvelusta.

Terveystarkastus ja terveydenhuolto kohdemaassa

Muutto uuteen maahan

Perusterveystarkastus ja rokotteiden uusiminen kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen muuttoa. Jotkin ulkomaiset oppilaitokset esimerkiksi vaativat kaikilta opiskelijoiltaan tiettyjä rokotteita. Myös reseptit on syytä uusia ja reseptilääkkeitä varata mukaan ainakin jonkin ajan tarpeita varten. Uuden kotimaan terveydenhuollosta kannattaa myös ottaa selvää. Jos oleskelet maassa niin pitkään, ettei suomalainen matkavakuutus enää kata lääkäri- tai sairaalakäyntejä ulkomailla, hanki sairasvakuutus paikan päältä. Onko viimeisestä hammaslääkärikäynnistä aikaa? Käy hoitamassa purukalusto kuntoon myöskin ennen muuttoa.

Tätä kaikkea on hankala pitää mielessään, kun muuttoa hoitaa. Ota avuksi Good Migrationin kattava lista, joka listaa tehtäviä asioita jo puoli vuotta ennen muuttoa. Tämän tehtävälistan kanssa pysyt taatusti ajan tasalla kaikesta, mitä ulkomaille muuttoon liittyy!

 

Lähteet:

EUROPA - European Union: Living abroad

Hippie in heels: The COMPLETE Moving Abroad Checklist

Good Migrations: The Ultimate Moving Abroad Checklist

GoAbroad: The Pros and Cons of Moving to a New Country

Medium: The truths no one will tell you about moving to a new country

The Telegraph: Moving abroad from the UK checklist

)