Viisi asiaa jotka työskentelevän opiskelijan tulisi tietää oikeuksistaan työpaikalla!

Opiskelijan opas työelämään

Olit sitten aloittamassa osa-aikatyötä opiskelujen ohella, allekirjoittamassa sopimusta kesätyöhön tai etsimässä elämäsi ensimmäistä kokoaikaista työtä opiskelujen jälkeen, prosessi työhaastattelusta työsopimuksen allekirjoittamiseen ja työpaikan sääntöjen opetteluun voi olla mutkikasta. Tiedätkö millaisiin kysymyksiin sinun ei tarvitse vastata työhaastattelussa? Oletko selvillä kaikista perusoikeuksistasi työntekijänä? Kuinka voit varmistaa että sinulle maksetaan reilua palkkaa? Milloin voit päättää työsopimuksen? 

Tsekkaa artikkelista vastaukset näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin! 

 

Työhaastattelu

Olet bongannut täydellisesti soveltuvan työn itsellesi ja kirjoittanut loistavan työhakemuksen, jonka johdosta olet päässyt työhaastatteluun. Mahtavaa! Työhaastattelut saatetaan pitää yksilöhaastatteluna tai ryhmässä, oli kyseessä kumpi tahansa, valmistaudu haastatteluun huolellisesti. Etsi etukäteen taustatietoja yrityksestä ja mieti valmiiksi vastauksia yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin. Muista myös tehdä taustatutkimusta alan yleisestä palkkatasosta, jolloin on huomattavasti helpompaa määritellä oma palkkatoiveesi sitä kysyttäessä. 

 

Opiskelijan opas työelämään

Pidä myös mielessä, että on olemassa joitakin haastattelukysymyksiä, jotka saattavat vaikuttaa harmittomilta, mutta todellisuudessa haastattelija ei ole oikeutettu niitä kysymään. Tällaisiin kysymyksiin liittyviä aiheita ovat mm.

  • Ikä 
  • Uskonto
  • Ihmissuhteet
  • Poliittiset mielipiteet
  • Terveydentila
  • Asumisjärjestelyt
  • Lapset tai raskaus

Jos kuitenkin joudut haastattelussa tilanteeseen, jossa haastattelija utelee kyseisistä aiheista, tilanne saattaa olla hankala. Vaikka sinulla onkin oikeus jättää vastaamatta kysymykseen, se voi valitettavasti vaikuttaa siihen, tuletko valituksi tehtävään. Sopimattoman kysymyksen kohdatessasi, voit joko tiedustella haastattelijalta kuinka aihe liittyy työtehtäviin ja vastauksen perusteella päättää, tahdotko vastata. Hyvä kikka on kiertää aihe ja vastata epäsuorasti kysymykseen, esimerkiksi, jos sinulta kysytään kenen kanssa asut, vastauksesi voisi olla ‘Asun 30 minuutin päässä työpaikasta hyvien liikenneyhteyksien varrella, joten aikaset aamut eivät ole minulle ongelma’. 

Työsopimuksen allekirjoittaminen

Loistit työhaastattelussa ja olet saanut työtarjouksen työsopimuksen muodossa - onneksi olkoon! On aika allekirjoittaa työsopimus. Käytä aikaa sopimuksen huolelliseen läpikäymiseen, sillä tämä on tärkeä dokumentti, johon voit palata aina tarvittaessa. Varmista, että työsopimuksessasi on ainakin..

  • Työnantajan sekä työntekijän nimet 
  • Sopimuksen voimassaoloaika, sekä tyyppi. Onko työsopimus kokoaikainen, osa-aikainen, vakituinen, vai määräaikainen (jos määräaikainen - miksi määräaikainen)
  • Työajat tai viikottaiset työtuntimäärät
  • Työtehtäväsi ja työnimikkeesi
  • Palkkaus ja palkanmaksupäivä
  • Koeaika ja sen pituus
  • Lomakäytännöt 
  • Irtisanomisaika
  • Päiväys sekä molempien osapuolten allekirjoitus

Allekirjoita työsopimus aina ennen kuin aloitat työpaikallasi. Tämä on kaikkien etu, sekä sinun oikeutesi saada työsopimus etukäteen. Jos sopimuksessa on epäselviä yksityiskohtia, parasta on aina kysyä, sekä keskustella niistä työnantajan kanssa ennen sopimuksen allekirjoittamista. Varmista myös, että molemmilla osapuolilla on omat allekirjoitetut kopionsa työsopimuksesta. Ideaalitilanteessa työnantajasi sisällyttää työnkuvasi työsopimukseen liitteenä, jolloin molemmille osapuolille on selkeää mitkä tehtävät kuuluvat työnkuvaasi ja mitkä eivät. 

Opiskelijan opas työelämään

Uuden työn aloitus 

Kun ensimmäinen päivä uudessa työssäsi koittaa, oletettavasti ensimmäiset päivät kuluvat uuden työsi oppimiseen. Jos sinut sysätään töihin ilman minkäänlaista ohjausta, etsi esihenkilösi ja pyydä kunnollista perehdytystä työtehtäviisi, sekä työpaikan yleisiin käytäntöihin. Yleensä työnantajat ottavat uuden työntekijän koulutuksen hyvin huomioon, mutta jos tämä ei toteudu, muista että on kaikkien etu että saat kunnollisen perehdytyksen heti alussa. Lisäksi, ota huomioon oikeutesi asuinmaasi sekä alasi TES:in mukaisiin taukoihin, sekä sallittuihin työtuntimääriin. Muista myös, että työsopimuksessasi pitäis olla kirjattuna koeaika, jonka pituus voi vaihdella kuukaudesta kuuteen kuukauteen, riippuen työsopimuksesi luonteesta sekä sen pituudesta. Koeaikana, sekä sinä, että työnantajasi, olette molemmat oikeutettuja päättämään työsuhteen ilman irtisanomisaikaa.

 

Palkkaus

Palkkapäivä on täällä ja olet ansainnut jokaisen pennin tekemällä kovasti töitä! Koska myyt aikaasi sekä taitojasi työnantajallesi, on syytä varmistaa että palkkasi on oikein maksettu. Tämä onnistuu helposti tarkistamalla palkkalaskelmasi kuukausittain. Jos et saa palkkalaskelmaa automaattisesti, kysy lisätietoja esihenkilöltäsi, mistä löydät kyseisen dokumentin. Ei ole ainoastaan tärkeää tarkistaa että palkkasi mätsää tekemiesi työtuntien määrään, mutta myös tietää millaisiin lisäansioihin olet oikeutettu. Lisät vaihtelevat maittain sekä aloittain, joten varmista oman alasi säädökset aiheeseen liittyen. Ekstraa normaalin tuntipalkkasi päälle saattaa kertyä esimerkiksi iltavuoroista, yövuoroista, sekä viikonloppuisin tai juhlapyhinä tehdyistä töistä. Tarkista myös mahdolliset ylityötunnit, sekä erilaiset palkastasi pidätettävät kulut. 

 

 Opiskelijan opas työelämään

 

Työsopimuksen päättäminen

Aikasi työpaikalla on tullut päätökseensä. Ehkä olet valmistunut opinnoistasi ja alkanut etsiä kokoaikaista työtä osa-aikaisen sijaan, kaipaat uusia haasteita, tai olet saanut mielenkiintoisen työtarjouksen muualta. Mikä ikinä lähtösi syy onkin, muista ilmoittaa lähdöstäsi työnantajalle ajoissa. Tarkista työsopimuksestasi, kuinka paljon aikaisemmin sinun tulee irtisanoa työsuhteesi ennen lähtöäsi, sillä irtisanomisaika voi vaihdella parista viikosta muutamiin kuukausiin. Koska olette molemmat allekirjoittaneet sopimuksen, olette molemmat sitoutuneet noudattamaan työsopimukseen kirjattuja sääntöjä. Jos esimerkiksi lopetat työsi ennen ennalta sovittua irtisanomisaikaa, on työnantajallasi oikeus pidättää osa palkastasi. Irtisanoutumisilmoituksesi on hyvä olla aina kirjallinen, sisältäen päivämäärän sekä allekirjoituksesi, jonka toimitat esihenkilöllesi. 

Ota myös huomioon, että vaikka olet irtisanoutunut työsuhteestasi, saat edelleen palkkaa ja olet lähdöstäsi huolimatta velvoitettu hoitamaan työtehtäväsi kunnialla viimeiseen työpäivääsi saakka. Irtisanoutuminen ei ole syy jättää töitä tekemättä ja lähteä työpaikalta polttaen sillat takanaan. 

Kun työsuhteesi on päättynyt, saat viimeisen palkkalaskelmasi sisältäen kaikki sinulle kuuluvat korvaukset, esimerkiksi kertyneet maksamattomat lomarahat. Ota myös huomioon, että työnantajasi on velvoitettu toimitaamaan sinulle työtodistuksen. Pyydä työtodistus jokaisesta työpaikastasi, sillä niistä on suuri etu kun haet uusia positioita tulevaisuudessa.

 

 

Lähteet: 

Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä - Duunitori

Työsopimus - Työsopimuksen allekirjoittaminen - Duunitori 

Näitä EI saa kysyä työhaastattelussa | Academic Work

 

)