Maailma kutsuu: älä vaan jätä vastaamatta!
Jos tuntuu, ettei Suomen tarjonnasta löydy sitä oikeaa alaa tai haluat suorittaa tutkintosi reippaasti toisella kielellä, vaihtoehtona on lähteä suorittamaan koko tutkinto ulkomaille. Maiden kirjo on loputon ja tutkintoja on joka lähtöön, joten löydät varmasti mieluisesi! Opintopaikan löytämisessä ja elämän järjestämisessä ulkomailla on kuitenkin omat pulmansa. Siksipä kokosimmekin hyödyllistä tietoa ruljanssia helpottamaan; lue, valaistu ja lähde!
Miten löydän opiskelupaikan?
Ulkomailla opiskelu monessa muodossa on kasvattanut suosiotaan viime aikoina ja Suomesta lähtee runsaasti opiskelijoita maailmalle vuosittain. Opintoja voi lähteä suorittamaan sekä toisen että kolmannen asteen opintoihin, mutta yleisempää on lähteä suorittamaan ulkomaille korkeakouluopintoja. Suomesta lähdetään yleisimmin Eurooppaan tai Aasiaan, mutta suosittuja vaihtoehtoja korkeakoulututkinnon suorittamiselle ovat myös Yhdysvallat, Australia ja Uusi-Seelanti. Opintopolku listaa kattavasti eri vaihtoehtoja lähteä opiskelemaan ulkomaille, muutaman viikon kesälukiosta aina koko tutkinnon suorittamiseen. Lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille myös UWC-koulut ovat mainio vaihtoehto lähteä opiskelemaan maailmalle!
Opintojen rahoitus
Suomesta on mahdollista hakea rahoitusta omille opinnoille apurahojen tai stipendien muodossa. Etenkin Euroopassa monilla mailla on melko edullinen opintolainajärjestelmä, ja ulkomailla opiskeleva suomalainen opiskelija voi hakea opintoihinsa opintotukea Suomesta. Monissa maissa korkeakoulututkinnot ovat valitettavasti maksullisia ja lukukausimaksut voivat olla hyvinkin korkeita. Tällöin opintojen rahoittamiseksi on yleensä otettava lainaa tai työskenneltävä osa-aikaisesti opintojen ohella, mikä voi ulkomailla olla ainakin aluksi haastavaa ja raskasta. Tällä sivulla esittelemme muutamia vaihtoehtoja tutkinnon suorittamiselle ulkomailla ja käymme läpi suomalaisten suosikkimaat tutkinnon suorittamiseen. Apurahat -sivuiltamme esittelemme runsaasti eri tahoja, jotka myöntävät stipendejä tai apurahoja opintoihin ulkomailla. Opiskelijat, jotka halajavat suorittamaan maisterin tutkintoa Britanniaan, Espanjaan, Luxemburgiin tai Ranskaan voivat hakea Erasmus+ -opintolainaa opintoihinsa.
Käy tämä keskustelu itsesi kanssa
Miksi haluat lähteä ulkomaille?
Miksi valitsit juuri kyseisen maan?
Onko tämä oppilaitos ainoa, joka tarjoaa kyseistä tutkintoa? Jos ei, miksi päädyit juuri siihen?
Onko rahoituksesi kestävällä pohjalla?
Ainakin näihin kysymyksiin on syytä vastata ajatuksella, ennen kuin hyppää ulkomaille kouluun hakemisen prosessiin. Hakeminen ulkomaiseen oppilaitokseen ei käy yhtä näppärästi kuin kotimaiseen oppilaitokseen hakeminen ja joudut tekemään paljon töitä yksin ja olemaan erittäin omatoiminen sopivaa paikkaa etsiessäsi. Koko prosessiin on hyvä varata runsaasti aikaa, jotta varmasti ehdit mukaan hakuun ja saat hakuun liittyvät esivalmistelut tehtyä hyvissä ajoin. Työsarkasi jatkuu haun jälkeen, jos saat opiskelupaikkatarjouksen ulkomailta; alkaa muuton järjestäminen ja asunnon etsiminen! Ulkomailla opiskelu on huippujuttu, mutta muista varata itsellesi tarpeeksi harkinta-aikaa, ettei kiireessä tule hosuttua tärkeän haun kanssa.