Paranna mahdollisuuksiasi unelmaduunisi saamiseksi! Tsekkaa ISIC:n vinkit, miten parannat opiskeluaikana mahdollisuuksiasi saada unelmien työpaikka.

Näin parannat työnsaantimahdollisuuksiasi

Jos olet opiskelija, tiedät varmasti tunteen, kun unelmaduunia tai harjoittelupaikkaa ei vain tunnu löytyvän, vaikka opintoja on takana jo useampi vuosi. Älä murehdi äläkä luovu suunnitelmistasi ja unelmistasi. On monta tapaa erottautua hakemuspinossa edukseen - lue läpi vinkkimme, mitä sinä voit tehdä työnsaantimahdollisuuksiesi parantamiseksi jo opiskeluaikana. 

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyössä pääset työskentelemään tehtävissä ja toimialoilla, joihin et välttämättä muuten olisi päässyt työskentelemään. Vapaaehtoistyö on hyvä tapa kasvattaa omaa kokemusta ja kerryttää taitoja, oli vapaaehtoistyösi sitten omalla tulevaisuuden alallasi tai jotakin aivan muuta. Jos toimit vapaaehtoisena tehtävissä, jotka ovat omaa alaasi tai sinua ammatillisesti kiinnostavia, tarjoaa vapaaehtoistyö mahdollisuuden tunnustella, onko tämä ala tai toimenkuva sinun juttusi. Lisäksi vapaaehtoistyö osoittaa, että olet sitoutunut itsesi kehittämiseen sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. 

Kurssit ja lisäopinnot

Hyödynnä erilaisia ​​kursseja opintojesi aikana, joko verkko- tai fyysisiä. Voit kartuttaa taitojasi erilaisilla ohjelmilla ja aloilla, kuten InDesign, Photoshop, Rhetoric, Excel, Google Analytics, SEO, liikkeenjohto jne. - vaihtoehtoja on runsaasti! Hankkimalla opintojen lisäksi joitain ainutlaatuisempia lisätaitoja ja ammatillista tietoa ja osaamista, olet heti hiukan relevantimpi kandidaatti hakijoiden joukossa. Pystyt ehkä samantien ottamaan hieman enemmän vastuuta vastuuta ja pääset suoraan suorittamaan monia työtehtäviäsi sen sijaan, että tarvitset pitkän koulutuksen ja perehdytyksen ja olet riippuvainen muiden avusta ja osaamisesta. Jos omasta oppilaitoksestasi ei löydy kurssia sinulle mielekkäästä aiheesta, monet ammattiliitot tarjoavat jäsenilleen laajan valikoiman ilmaisia ​​kursseja. Tarjolla on myös lukematon määrä verkkokursseja kaikilta mahdollisilta aloilta, ja jotkut palveluntarjoajat, kuten Coursera, tarjoavat myös osan kursseistaan ​​ilmaiseksi. Verkkokurssit ovat loistava tapa kasvattaa taitojasi ja kokeilla sinua kiinnostavia tehtäviä ja aiheita myös ihan vain hauskanpitoa varten. Ja koska voit opiskella verkossa, missä ja milloin tahansa, voit sovittaa kurssisi opinto- ja työaikatauluun melko sujuvasti.

Opiskelijajärjestöt ja seurat

Opiskelijajärjestöt, ainejärjestöt, urheiluseurat ja erilaiset kerhot ovat hyvä tapa kartuttaa osaamista paitsi harrastuksissa, myös työelämässä yleisesti hyödyllisistä taidoista. Sitoutuminen järjestöön tai harrastukseen osoittaa, että olet sitoutunut myös itsesi kehittämiseen ja haluat panostaa sinulle tärkeisiin asioihin. Valitse järjestösi, seurasi ja kerhosi omien kiinnostustenkohteidesi perusteella - vapaa-ajan tekemisillä ei tarvitse välttämättä olla mitään tekemistä opintoalasi tai ammatillisten tavoitteidesi kanssa. Jos vapaa-ajan aktiviteettisi tukevat ammatillisen osaamisesi kehitystä, hienoa; osoitat tulevalle työnantajallesi intohimoa omaa alaasi kohtaan. Muista kuitenkin, että vapaa-ajan ja harrastusten on tarkoitus auttaa sinua palautumaan opiskelusta tai töistä, joten nauti vapaa-ajallasi asioista, jotka aidosti tekevät sinut iloiseksi ja auttavat sinua rentoutumaan. Sitoutuneisuutesi näkyy työnantajallesi kyllä myös sitoutuneisuutena rakkaaseen harrastukseen, vaikka harrastus ei työtehtävään tai uraasi liittyisikään. 

Vaihto-opinnot

Vaikka vaikuttaa siltä, ettei vaihto-opiskelulla suoraan ole vaikutusta ammatilliseen osaamiseesi, vaihtovuosi on silti hyvä lisä osaamiseesi ja kokemuksesi vaihto-opiskelusta on sinulle varmasti hyödyksi myöhemmin työelämässä. Vaihto-opiskelu tai työharjoittelu ulkomailla osoittaa, että olet valmis ottamaan vastaan uusia haasteita, sellaisiakin, jotka muuttavat päivittäisen elämäsi täysin. Kun muutat yksin uuteen maahan ja olet omillasi, sosiaaliset taitosi todennäköisesti kehittyvät ja sinusta tulee hiukan avoimempi ja rohkeampi sosiaalisissa tilanteissa. Lisäksi saat tietysti kansainvälistä näkökulmaa, tutustut toiseen kulttuuriin ja kehität kielitaitoasi. Kaikki näistä taidoista ovat suuressa arvostuksessa työelämässä, missä tahansa toimessa. Vaihdossa sinun voi olla myös mahdollista suorittaa kursseja, joita omassa oppilaitoksessasi ei tarjota ja jotka ovat hyvä lisä paitsi opintokokonaisuuteesi, myös ammatilliseen osaamiseesi. 

Osa-aikatyö opintojen ohessa

Osa-aikatyö opintojen ohessa ei ole vain lisätienesti, vaan myös lisä CV:hen. Parasta tietysi olisi, jos osa-aikatyösi liittyisi jotenkin omaan alaasi, ja vaikka kilpailu näistä paikoista voi olla kovaa, kannattaa silti hakea rohkeasti paikkoja, jotka ovat liki omaa alaasi. Monet työnantajat arvostavat osa-aikaista työkokemusta ja mikäli sitä on kertynyt omalta alalta, se painaa todennäköisesti vaakakupissa enemmän kuin loistavat arvosanat. Pitempään jatkunut osa-aikatyö myös osoittaa sitoutumista ja työnantajasi näkee, että olet valmis pysymään heidän kanssaan todennäköisesti pidempään, mikä on heille viesti siitä, että sinuun kannattaa hakijana ja mahdollisena tulevana työntekijänä sijoittaa aikaa ja resursseja. 

Harjoittelu

Jos osa-aikatyö, joka liittyisi jotekin omiin opintoihin tai tulevaan alaan, ei vain tule vastaan, työharjoittelu on hyvä ratkaisu saada työkokemusta omalta alalta ja lähes kaikkiin opintokokonaisuuksiin sisältyykin työharjoittelu. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä useampaa työharjoittelua ja pari, kolme pidempää harjoittelujaksoa paitsi kasvattaa osaamistasi, myös antaa sinulle mahdollisuuden nähdä, millainen työ ja millainen työnantaja on sinulle mielekästä. Joskus työnantaja on myös kiinnostunut palkkaamaan harjoittelijoita, jos harjoittelujakso on sujunut molempien osapuolien mielestä mallikkaasti. Joka tapauksessa harjoittelu antaa sinulle hyvät valmiudet työnhakuun omalle alallesi. Älä unohda pyytää suosituksia harjoittelusi päätyttyä, ja ole avoin harjoittelusi aikana esihenkilöllesi tavoitteistasi harjoittelusi suhteen ja suunnitelmistasi harjoittelun jälkeen. On tärkeää, että harjoittelun aikana kerrot esihenkilöillesi, mitä odotat harjoittelulta ja mitä taitoja haluaisit harjoittelusi aikana oppia. Tällä tavoin saat harjoittelustasi mahdollisimman paljon irti ja osoitat myös kiinnostusta ja sitoutumista työnantajaasi kohtaan. 

Opinnäytetyö ja sivuaineopinnot

Valitse opinnäytetyösi aihe huolella, sillä opinnäytetyösi voi olla pääsylippusi unelmaduuniisi. Voit valita aiheen, josta ei ole vielä runsaasti tutkimusta tai aiheen, jonka tutkimusta tai kehittämistä tiedät pystyvästi selvästi edistämään omalla opinnäytetyölläsi. On myös mainio vaihtoehto tehdä opinnäytetyö yhteistyössä jonkin työnantajan kanssa, sillä se saattaa poikia sinulle työ- tai harjoittelupaikan kyseisen työnantajan leivissä opinnäytetyön valmistumisen jälkeen. Valitse myös sivuaineesi niin, että yhdessä pääaineesi kanssa ne muodostavat mielekkään, ammatillisesti yhtenäisen kokonaisuuden, josta on hyötyä paitsi opinnäytetyön tekemisessä myös valmistumisen jälkeen työelämässä. 

 

)