Älä anna budjetin estää unelmiasi matkustaa!
Opiskelijabudjetti on tiukka ja matkustaminen kallista, kaikki tämän tietävät. Mutta nämäkään ikiaikaiset totuudet eivät estä opiskelijaa matkustamasta: täytyy vain ottaa käyttöön muutama tarkoin valittu keino. Maailma on pullollaan opiskelijaystävällisiä kohteita ja ISIC-kortilla käytössäsi on myös lukuisia matkustukseen ja majoitukseen liittyviä opiskelija-alennuksia. Tsekkaa 7 vinkkiä ja lähde suunnittelemaan seuraava opiskelijareissua!
Jep, Pariisi on ihana! Mutta kukkaro saattaa itkeä rakkauden kaupungissa katkeria kyyneliä… Praha hieman idempänä taas tarjoaa tuopin eurolla, eivätkä hinnat Kreikassa, Portugalissa tai Bulgariassa päätä huimaa! Kuumimpia budjettikohteita Euroopassa juuri nyt ovat Balkanin maat, Georgia ja Portugali. Kaukomailla budjettiystävällisiä maita ovat esimerkiksi Marokko, Vietnam, Thaimaa, Laos tai Guatemala. Thaimaa on kaiken kukkuraksi loistava ISIC-maa! Ja jos on aivan pakko päästä metropolin tunnelmaan, niin järkyttävän kallis Lontoo onneksi tarjoaa valtavan määrän ilmaisia museoita ja nähtävyyksiä! Kaiken tietävän Googlen avulla löydät helposti halvempia kohteita ja on jopa olemassa laskureita, joiden avulla voi päivittäisiä menoja laskea, kuten Budget Your Trip tai My Funky Travel, joka listaa eri kohteita arvioidun päiväbudjetin mukaan.
Muistathan myös, että matkustusajalla todellakin on väliä; kesälomalla pääset esimerkiksi Thaimaahan varmasti edullisemmin kuin kiireisimpään talviloma-aikaan, eivätkä säät kesäisinkään ole Kaakkois-Aasiassa pöllöimmästä päästä.
Riippumatta siitä, aiotko lentää vai liikkua junalla, bussilla tai laivalla, on nyrkkisääntö se, että aikainen lintu nappaa halvimmat liput. Päätä hyvissä ajoin, minne olet menossa ja mihin aikaan; tämä säästää sinulta usein pitkän pennin! Koeta myös ajoittaa matkasi sesongin ulkopuolelle: kesälauantaina on turha etsiä edullista lentoa, varsinkin, jos varaat viikkoa ennen reissuun lähtöä… Esimerkiksi KILROY:n sivuilta voit etsiä lentoja edullisilla opiskelijahinnoilla!
Kevyesti matkustaminen kannattaa! Joudut miettimään tarkemmin mitä otat mukaan ja pääset liikkumaan helpommin, kun repussa eivät paina viidet eri kengät ja kolmet farkut. Monet lentoyhtiöt veloittavat extraa matkalaukusta, joten käsimatkatavaroiden kanssa lentäminen säästää lompakkoa. Jos tosin olet matkalla kauemmas ja pidemmäksi aikaa, kannattaa sinun muistaa, että opiskelijalippuihin kuuluu usein matkalaukku ruumaan.
Opiskelijalle on tarjolla lukuisia edullisia majoitusvaihtoehtoja, jotka kannattaa käydä huolella läpi ennen matkaa. Hotels.com tarjoaa opiskelijalle mukavan alennuksen hotelliöistä, ja edullista majoitusta on luvassa myös Generator Hostelsilta ja Homestaylta! Myös Airbnb on budjettimajoitusta hakevalle varteenotettava vaihtoehto ja erinomainen tapa tutustua paikalliseen elämään. Seikkailunhaluiselle reissaajalle, joka haluaa uusia ystäviä matkallaan, couch surfing on todella edullinen vaihtoehto majapaikalle. Hostelleita varatessa on hyvä pitää mielessä, että kerrossänkypaikka makuusalissa on huomattavasti halvempi kuin oma yksityinen huone!
Turistikohteet, turistihinnat! Suosikkinähtävyyksistä voi joutua varsinkin sesongin aikaan pulittamaan sievoisen summan. Loistavan kiertoajelun missä tahansa kaupungissa saa, kun lähtee katselemaan menoa jalkaisin tai ottaa alleen pyörän, joka on ykköskulkuvälinen esimerkiksi Amsterdamissa, Kööpenhaminassa ja Kiotossa! Sen sijaan että joisit lasin viiniä Eiffel-tornin huipulla, pidä piknik sen juurella. Majapaikan henkilökunta osaa yleensä vinkata parhaat ja edullisimmat menomestat. AroundMe -sovelluksella tsekkaat myös kätevästi, mitä kaikkea lähelläsi on: turistinähtävyyksien perässä juostessa ei välttämättä huomaa, mitä kaikkea menee ohi.
Yksi suurimmista raharei'istä matkoilla on varmasti ruoka. Edullisinta on tietysti, että valmistat ruokasi itse, varsinkin jos olet valinnut majoittua Airbnb-asunnossa tai kaverin sohvalla. Sitä paitsi paikallisessa ruokakaupassa tai torilla käyminen on ehdoton elämys jo itsessään! Erilaiset street keittiöt ovat myös edullinen vaihtoehto ja yleinen sääntö on, että kunhan lähdet pois ydinkeskustasta ja nähtävyyksien läheltä, löydät myös edullisia ravintoloita. Bonuksena tietysti, että näissä ravintolaissa myös paikalliset syövät.
Yksi tapa reissata edullisesti ja viettää pidemmän aikaa maailmalla on Working Holiday -työloma, joka nimensä mukaisesti yhdistää työnteon ja lomailun. Working Holiday -viisumilla voit työskennellä ja matkustaa jopa 12 kuukautta Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja USA:ssa. Työ on usein maatalouteen liittyvää, kuten avustusta hedelmätiloilla tai laiduneläinten hoidossa, mutta joitakin Working Holiday -paikkoja löytyy myös esimerkiksi ravintola- ja matkailualalta. Workaway -palvelun kautta löydät jos jonkinlaisia projekteja yksityisten majoittajien/työn tarjoajien joukosta: voit päästä auttamaan maatilan ylläpidossa, nettisivujen päivittämisessä tai missä vain! Workaway-projekteihin kuuluu yleensä majoitus ja joitakin ateroita, joskin jotkin majoittajat saattavat pyytää pientä maksua majoituksesta. Working Holiday ja Workaway ovat molemmat mainioita tapoja venyttää reissua, matkabudjettia ja kerryttää osaamista ja uskomattomia elämyksiä maailmalla!
Tätä ei voi painottaa tarpeeksi: MUISTA ISIC-KORTTI! 130 maata ja yli 150 000 opiskelija-alennusta ei ole turhaa puhetta ja erityisesti matkailussa ISIC-kortista on rajattomasti hyötyä. ISIC-kortilla saat opiskelijahintaiset lennot, löydät majoituksen opiskelija-alennuksella ja vierailet useassa UNESCO:n maailmanperintökohteessa jopa 50 % opiskelija-alennuksella! ISIC Appilla kortti kulkee kännykässä mukana, eikä todellakaan ole mitään haittaa näyttää korttia kassalla, missä ikinä asioitkin, sillä hyvin luultavasti ISIC-kortti oikeuttaa sinut myös muihin, paikallisiin opiskelijaetuihin! Jos sinulla ei vielä ole omaa ISIC-korttia, voit hankkia sen täältä.
Lähteet:
Indietraveller: 20 Amazingly Cheap Places to Travel in 2020
Indietraveller: 18 Amazingly Cheap Places You Should Travel to in 2018
Travel King: 5 Tips to Travel on a Student Budget