Takkuileeko opiskelijan talous? Etkö saa budjetistasi kaikkea irti? Lukaise läpi vinkkimme opiskelijaelämän tehokkaaseen rahoitukseen!
Opiskelija joutuu usein tulemaan toimeen melko vähällä pääomalla, eikä aina tunnu siltä, että arjen lisäksi olisi mahdollista sijoittaa itseen tai omiin unelmiin. Opiskelijan arjen helpottamiseen ja unelmien toteuttamiseen on onneksi kuitenkin monta tapaa kerätä varallisuutta. Ota tästä talteen sinulle sopivimpia säästövinkkejä opiskelijaelämään!
Suunnittele oma taloutesi
Kaikki on helpommin hallittavissa, kun se on kirjoittanut itselleen ylös muistiin: tämä pätee eritoten talouden pitoon. Sinun ei tarvitse olla kirjanpidon rautainen ammattilainen pitääksesi pennosesi ruodussa. Omat tulot ja menot saa tänä päivänä helposti ruudulle, kun seuraa verkkopankkiaan vaikka päivittäin. Tee joka kuukaudelle vaikka Excel-taulukko, johon kirjaat alustavasti tulosi ja joka kuukauden välttämättömät menot, kuten vuokran, puhelinlaskun, lainojen takaisinmaksut ja mahdolliset harrastuskulut, jotka ovat toistuvia. Arvioi myös alustavasti kuukauden ruokakulut. Näin saat heti eteesi koko kuukauden talouden ja pystyt arvioimaan, jääkö rahaa säästöön. Pidä huolta, että päivität taulukkoa vähintään viikottain. Apuna tähän kannattaa käyttää verkkopankkia, josta näet heti, mitä olet ostanut milloinkin. Parin kuukauden taulukoinnin jälkeen huomaat varmasti, jos rahaa kuluu varkain johonkin, josta mahdollisesti voisit säästää. Tämä auttaa sinua muuttamaan kulutustottumuksiasi ja rahankäyttöäsi tehokkaammaksi. Marttojen sivuilta löydät valmiin pohjan talouslaskurille sekä vinkkejä oman talouden pyörittämiseen ja säästötavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen. Jos taulukon ylläpitäminen tuntuu vaikealta, vaihda Excel vaikka visuaalisesti nättiin appiin: raha-asiat eivät tunnu enää tylsiltä, kun ne ovat kauniita katsoa! Tsekkaa esimerkkinä vaikkapa Spiir, jossa sinun on helppo seurata rahankäyttöäsi viikkotasolla.
Kelan opiskelijan pikaoppaasta löydät sinulle ajankohtaiset opiskelijan etuudet, ja Mun Taloudesta voit katsoa vinkkejä erilaisiin talouden tilanteisiin. Lisää apua opiskelijan talouden hallintaan löytyy kootusti esimerkiksi pankkien, kuten Danske Bankin sivuilta.
Muista opiskelija-alennukset!
Omassa arjessa jaksaminen on ajoittain kovilla, eivätkä opiskelijankaan aivot ole rasituksen alla nokkelimmillaan keksimään säästökohteita omasta elämästä. Yksi keino saavuttaa säästöjä tasaisesti omassa kulutuksessa on hankkia opiskelijakortti ja seurata tarkasti opiskelija-alennuksia. ISIC-kortilla saat opiskelija-alennuksia kotona ja maailmalla!
Monesti opiskelijalle on tarjolla opiskelija-alennus esimerkiksi sähkösopimuksesta, puhelinliittymistä tai vaatteista, monista ravintoloista puhumattakaan! Tarkan markan opiskelija myös kilpailuttaa palveluntarjoajansa ennen ostopäätöstä; kyllä, se vie aikaa, mutta säästää rahaa. Kilpailuttamalla sähkösopparisi, netti- sekä puhelinliittymät säästät pitkän pennin, mutta elämänlaatusi pysyy samana. Tsekkaa lisää mahtavia opiskelija-alennuksia täältä! Kätevimmin opiskelija-alennukset tavoitat ilmaisella ISIC Appilla.
Mieti, miten voit karsia omista kuluistasi
Vissi keino karsia kuluista on karsia omasta kulutuksesta. Tämä ei todellakaan tarkoita kaikesta kivasta luopumista! Mutta jos vaihteeksi hankkisit kesävaatteet second hand -kaupasta? Tai ostaisit koulumatkoja varten käytetyn pyörän? Tietokoneenkin saa käytettynä huomattavasti halvemmalla. Asumiskulut ovat Suomessa suurissa opiskelijakaupungeissa ja eritoten pääkaupunkiseudulla kasvussa. Jos et saanut paikkaa opiskelija-asuntojärjestön kautta, älä jää laakereille lepäämään, vaan käy reippaasti kaveripiirisi läpi, josko löytäisit itsellesi kämppiksen! Yhdessä on kivempi etsiä asuntoa ja vuokrakulut saa esimerkiksi 3-4 kaverin kanssa pienenemään melkoisesti, kun useampi jakaa vaikka ison kerrostaloasunnon tai jopa omakotitalon. Sillä tavoin ei tarvitse ainakaan useasti olla yksin kotona! Monilla saattaa myös olla useita suoratoistopalveluita ja ehkä maksullisia sovelluksia puhelimessa joita ei edes muista tilanneensa. Kartoita jokainen palvelu sekä appi joista maksat, jotta tiedät mihin rahasi menevät ja valitse palveluista yksi joka tuottaa sinulle eniten iloa. Näin et maksa turhasta mutta et joudu myöskään luopumaan lempisarjojesi katselusta. Hyvä vinkki on myös maksaa ystävän kanssa palvelusta puoliksi. YLE Areenasta löydät superhyviä leffoja ja sarjoja täysin ilmaiseksi!
Ruoka on rahaa!
Vaikka monista ravintoloista saakin opiskelija-alennuksen, koulun ruokala pois lukien omien sapuskojen tekeminen ihan itse säästää pitkän pennin! Myös esimerkiksi ruokaostokset kannatta suunnitella ja budjetoida kuukaudelle etukäteen: kun edessäsi on lista koko kuukauden suunnitelluista aterioista, voit tehdä ostoslistan puhtaasti reseptin tarpeiden mukaan, eikä kauppakärryyn silloin päädy yhtä helposti kaikkea ylimääräistä heräteostosta. Ja jos vain selkä kestää, muista, että kuivamuona, kuten riisi, makaroni ja myslit kannattaa ostaa isoissa erissä ja säilöä kotona asianmukaisesti elintarvikkeille tarkoitettuihin, tiiviisiin muovirasioihin. Suuntaa kauppareissulle ilta-aikaan jolloin monet tuotteista ovat alennuksessa. Jos asunnostasi löytyy pakastin, saat aleista rutkasti ruokaa ostettua pakkaseen. Tee myös kerralla enemmän ruokaa, jotta syöt siitä monta päivää, eikä tarvitse taas heti olla koulun päätteeksi kauhan varressa! Kokosimme reseptejä ja vinkkejä Viisi helppoa ruokaa opiskelijabudjetilla -artikkeliimme. Ruuan hävikkiä vastaan taistelevasta ResQ-sovelluksesta löydät ruokaa huomattavin alennuksin lähiravintoloistasi ja samalla pelastat aterian joka saattaa muutoin joutua roskiin.
Moni opiskelija on varmasti samassa tilanteessa ja elää pienellä budjetilla. Kun sopii säästävänsä kaverin kanssa, hommasta tulee helpompaa ja hauskempaa. On helppo kyläillä puolin ja toisin kahvilassa istumisen sijaan tai lähteä lenkkipolulle yhdessä ja skipata kalliit kuntosalit. Jos säästökaverisi sattuu olemaan myös opiskelukaverisi, matka koululle taittuu pyörällä tai kävellen mukavemmin kaksin ja samalla säästät matkakuluissa.
Rahoita opintosi apurahalla tai stipendillä
Jos haaveilet ulkomaille lähdöstä, oli se sitten vapaaehtoistöiden, opintojen tai töiden perässä, Suomessa opiskelijan on mahdollista hakea rahoitusta useilta eri tahoilta. Apurahoja ja stipendejä jaetaan oppiaineille laidasta laitaan, joskus hyvinkin tiukasti juuri SINUN oppiaineesi opiskelijoille!