Onko balanssin löytäminen koulun, opiskelun ja vapaa-ajan välillä hankalaa? Opiskeluajan tulee olla muutakin kuin pitkiä koulupäiviä, pölyisiä kirjoja ja musteläikkiä sormissa!
Miten opiskella mahdollisimman tehokkaasti? Onko balanssin löytäminen koulun, opiskelun ja vapaa-ajan välillä hankalaa? Opiskeluajan tulee olla muutakin kuin pitkiä koulupäiviä, pölyisiä kirjoja ja musteläikkiä sormissa! Keskity opiskeluun täysillä silloin, kun opiskelet ja nauti vapaa-ajasta hyvällä omalla tunnolla. Näillä vinkeillä opit tehokkaammaksi ja pääset paremmin nauttimaan elämästäsi.
Opiskelu voi helposti tuntua silppuiselta, sillä samaan aikaan pitäisi suunnitella viikkotasolla koulutehtävät, tentit ja kaikki muu meneminen, mutta toisaalta varata ainakin osa koko lukuvuoden kursseista etukäteen. Jos perinteinen kalenteri tuntuu liian höttöiseltä apuvälineeltä tai et vain koe sitä mielekkääksi tavaksi pitää asioista kirjaa, kokeile vaikka Bullet Journalia tai unelmakarttaa. Bullet Journalilla pidät samoissa kansissa lähiajan ja tulevaisuuden projektit, unelmakartta taas pitää pidemmän tähtäimen päämääräsi koko ajan mielessäsi. Kummallekin on toteutustapoja yhtä monta kuin käyttäjääkin ja monelle sekä Bullet Journalin että unelmakartan visuaalisuus on hyvä tapa pitää asiat kasassa. Lisäksi Bullet Journalin tai unelmakartan rakentaminen ja ylläpitäminen on hauskaa: et niin helposti enää unohda kirjoittaa asioita muistiin!
Tee lista asioista, jotka täytyy hoitaa seuraavan kahden viikon aikana. Älä mieti liian kauas tulevaisuuteen vaan keskity lähiajan tehtäviin. Näin saat kaikki tehtävät ylös paperille ja voit priorisoida tärkeimmät ensin. Pitemmän aikavälin kokonaisuudet muodostuvat pienemmistä yksittäisistä tehtävistä, ja kun keskityt pienempien asioiden tekemiseen, kokonaisuudet eivät tunnu niin suuritöisiltä. Yksi asia kerrallaan!
Mikä on paras päivä keskittyä koulutehtäviin? Valitse sellaiset päivät, jolloin voit keskittyä tehtäviin vaikkapa kokonaisen työpäivän ajan. Tai ainakin useamman tunnin kerrallaan. Näin saat enemmän aikaiseksi, kuin jos tekisit tunnin kerrallaan ja työsi koko ajan keskeytyisi. Laita aikatauluun myös vapaa-aikaa ja esimerkiksi treenejä. Kun aikataulussa on tilaa myös mukaville jutuille, on työn lomassa jotakin, mitä on kiva odottaa ja toisaalta tulet tehneeksi tärkeää palautumista myös. Ei ole hyväksi päntätä päiviä ja öitä putkeen: aivosi kärsivät, etkä omaksu asioita yhtä hyvin!
Ei ole yhtä oikeaa paikkaa opiskella. Toiset keskittyvät parhaiten hiljaisessa kirjastossa, toiset taas kahvilassa ihmisvilinässä. Mikä tahansa sinulle sopii parhaiten ja tuntuu tuottavan tulosta opinnoissasi, pidä siitä kiinni! Muista kuitenkin, että häiriöt voivat olla monenlaisia: jos olet vaikka nukkunut huonosti, sekin häiritsee opiskelua ja taatusti vaikuttaa oppimiseesi. Muista siis pitää huoli hyvästä ja riittävästä unesta! Vältä puhelimen tai netin selailua, jotta ajatuksesi eivät häiriinny. Kun paneudut opiskeltavaan asiaan pitkäjänteisemmin, se jää paremmin mieleen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö opiskelussa saisi pitää taukoa. On aivan eri asia vaikka 20 minuutin välein nousta venyttelemään kuin 10 minuutin välein tarkistaa Facebook ja Instagram.
Urheilulla on positiivinen vaikutus aivoihin ja jaksamiseen. Pienikin liikunta auttaa jaksamaan ja herättää kehon eri tavalla. Treenin ei tarvitse olla monta tuntia kestävä hikitreeni vaan esimerkiksi kävely- tai pyörälenkki tai joogatunti voi ajaa saman asian. Pieni kävely ennen opiskelurupeamaa tai sen jälkeen on hyvä tapa nollata ajatukset.
Vaikka on hyvä keskittyä täysillä edessä olevaan tehtävään, muista pitää välillä taukoja. Hyvä muistisääntö on 80/20 sääntö eli 80% töitä 20% taukoa. Pienet nokkaunet, venyttely, liikunta tai vaikka musiikin kuuntelu ovat hyviä tapoja lepuuttaa aivoja opiskelun lomassa!
Vaikka kieltäytyminen tuntuu kurjalta, arvioi mihin kaikkeen aikasi riittää. Jos jokin asia ei kiinnosta sinua tai huomaat ettei sille ole aikaa, uskalla sanoa ei ja priorisoida aikasi tärkeimpiin asioihin. Vaikeinta on sanoa ei itselle mieluisille asioille. Jos kuitenkin edessä on tärkeä tentti, kirjoitukset, päättötyö tai vaikka pääsykokeet, ei ehkä kannata koetella jaksamistaan lähtemällä edeltävällä viikolla rymyämään...
Tee sellainen aikataulu, että voi nauttia elämästäsi opiskelusta huolimatta. Kiireisin aika ei aina ole hauskinta, mutta tee siitä mahdollisimman mukavaa. Ripottele joukkoon kahvihetkiä ystävien kanssa, hyviä treenejä, leffailta ja huomaat inspiroituvasi omasta arjestasi! Virkistäytyminen saa sinut myös keskittymään opiskeluun paremmin, kun olet saanut rentoutua ja keskittyä hetken johonkin aivan muuhun.
Arvioi, kuinka hyvin aikataulusi on toiminut. Mikä toimi hyvin, entä mitä parannettavaa siinä olisi? Miten voisit entistä paremmin löytyy balanssin opiskelun ja vapaa-ajan välille? Usein käy niin, että arvioit oman jaksamisesi hieman yläkanttiin ja ahdat kalenteriin paljon sellaista, mitä et oikeasti ehdi tai jaksa tehdä, tai jos ehdit, et pysty antamaan parastasi, koska olet väsynyt. Kuukaudenkin jälkeen huomaat kyllä nopeasti aikataulusi rajoitteet ja puutteet. Korjaustoimiin kannattaa ryhtyä ripeästi, sillä huonon tai epäsopivan aikataulun noudattaminen ainoastaan hankaloittaa arkea, etkä enää pysy kunnolla perässä siitä, mitä olet suunnitellut tekeväsi milloinkin.