Työskentely opintojen ohella: uhka vai mahdollisuus?
Moni miettii töiden hakemista tai tekemistä opintojen ohella, moni opiskelija on jo työelämässä kiinni. Osa-aika- ja kesätyöt ovat hyvä tapa hankkia hieman ylimääräistä pätäkkää tai vaikka yrittää säästää hieman. Lisäksi saat hyvää työkokemusta, josta tuskin on ainakaan haittaa, kun joskus haet vakituista työpaikkaa. Joskus työn sovittaminen yhteen opintojen kanssa voi kuitenkin olla vaikeaa, ja lopputulos voi olla opintojesi etenemisen ja oman jaksamisesi kannalta huono. Miten löytää tasapaino mahdollisen työnteon ja opintojen välillä?
Millainen työ opiskelijalle sopii?
Vastaus on perin helppo: sellainen työ, joka opiskelijaa itseään miellyttää! Harva opiskelija kuitenkaan tekee täysipäivästä työtä opintojen ohella; silloin käy helposti niin, että opiskelee töiden ohella ja opintoihin jää paljon vähemmän aikaa ja energiaa. Joillakin aloilla on mahdollista päästä hyvinkin nopeasti opintojen aloituksen jälkeen oman alan kesä- tai osa-aikatöihin, mutta moni hankkii lisätienestinsä esimerkiksi ravintola- tai kahvilatyöstä, myyjän työstä, siivoamisesta tai vaikka kerho-ohjaajana toimimisesta. Jos sinulla on jokin intohimo tai rakas harrastus, kannattaa ottaa selvää, olisiko mahdollista tehdä työtä, joka liittyisi siihen! Isoimmista hakuportaaleista, kuten vaikka Duunitorista tai Oikotiestä kannattaa katsella lisävaihtoehtoja: useimmissa on vaihtoehtona rajata tulokset vaikka vain osa-aikaisuuden mukaan.
Miten paljon kannattaa työskennellä?
Jos työskentelet opintojen ohella, on äärimmäisen tärkeää mitoittaa työmäärä sellaiseksi, että sinulla on reilusti enemmän aikaa opiskelulle kuin työnteolle. Älä myöskään unohda vapaa-aikaa: oman jaksamisesi kannalta on olennaista, että pystyt palautumaan sekä opiskelusta että työnteosta. Osa-aikatyö voi toimia myös hyvänä aikatauluttajana: työvuorojen pohjalta on helppoa laatia vaikka joka viikolle erikseen suunnitelma, johon saat sovitettua opinnot, työn ja vapaa-ajan. Näin pysyt samalla kärryillä kaikista osa-alueista. Pääsääntöisesti opintojen ohella tehtävä työ käsittää 5-20 h/vko. Jos työmääräsi tuntuu liian kuormittavalta tai jakautuu epätasaisesti viikonpäivien, viikkojen tai kuukausien välillä, ota asia puheeksi työnantajasi kanssa.
Mites ne tulorajat?
Päätoiminen opiskelija saa tienata 696 EUR jokaista sellaista kuukautta kohti, jolta hän on nostanut tukea ja 2 078 EUR jokaista tuetonta kuukautta kohti. Lisätietoja ja vuositulorajat opiskelijoille lyödät Kelan sivuilta. Laske huolella, kuinka monta tukikuukautta saat nostaa, ettei sinun tarvitse palauttaa tukia myöhemmin!
Voinko työskennellä ulkomailla?
Monet päätoimisesti ulkomailla opiskelevat (sekä vaihto-opiskelijat että tutkintoa suorittavat) haluavat ansaita hieman lisätuloja työskentelemällä opintojen ohella opiskelumaassaan. Tämä ei estä opintotuen nostamista Suomesta, mutta työntekijänä siirryt kyseisen maan sosiaaliturvan piiriin. Sinun Eurooppasi -sivu kertoo esimerkiksi verotukseen liittyvistä seikoista EU-alueella, Kelan Kysy Kelalta -keskustelusta saat yleistietoa ulkomailla työskentelyyn liittyen. Työpaikkoja opiskelijoille löytyy myös ulkomailla paikallisista työnhakuportaaleista, mutta ihan ensiksi kannattaa olla yhteydessä vaikka omaan opiskelijajärjestöösi koulussasi: he saattavat tietää, onko esimerkiksi kampuksella tai lähialueen yrityksillä tarjolla töitä opiskelijoille!
Lähteet: